Bakalie - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach?

2016-09-20 10:30 Ewa Jabłońska
bakalie_czym_sa_skad_pochodza.jpg
Autor: MURATOR Regularne spożywanie orzechów dobrze wpływa na serce i układ krążenia.

Zastanawiasz się, od jak dawna ludzie stosują w kuchni bakaliowe słodkości, jak się je przygotowuje, jakich roślin są owocami i nasionami? Ten artykuł odpowiada na szereg pytań dotyczących pochodzenia i historii bakalii. Przeczytaj, skąd się biorą bakalie.

Bakalie towarzyszą cywilizacji ludzkiej od tysięcy lat. Wiele z nich odkryto w grobowcach dostojników starożytnego Egiptu. W Mezopotamii suszone owoce były rodzajem waluty: drobnej, łatwo policzalnej i długo nie pleśniejącej. W starożytnym Rzymie uczta bez bakalii była niewypałem. W czasach wypraw krzyżowych powrót z Ziemi Świętej bez słodkich pomarszczonych prezentów dla rodziny był nie do pomyślenia.

Daktyle

Są sprowadzane do Polski z Izraela lub USA, zawsze w stanie zamrożonym. Z powodu wielkiej zawartości cukru, smak rozmrożonych daktyli nie ulega zmianie. Owoce różnych odmian palmy daktylowej różnią się smakiem i konsystencją. Miąższ daktyli o żółtawej skórce ciągnie się jak krówka ciągutka. Inne zachowują się jak lody: znikają na języku. Ojczyzną palmy daktylowej, uprawianej od z górą 7 tysięcy lat, jest żyzna delta Tygrysu i Eufratu. W ciągu swojego długiego życia palma dostarcza 4–5 ton owoców.

Migdały

Migdałowce od starożytności były uprawiane w krajach śródziemnomorskich. Ich owoce mają jadalne jądra. Dzisiejszy migdałowiec jest krzyżówką różnych gatunków drzew i krzewów rosnących w Azji.

Suszone morele

Hodowlę moreli zapoczątkowały Chiny, ale sam proces suszenia wymyślono w Kalifornii. Do suszenia wybierane sa owoce twarde i zupełnie zdrowe.

Suszone brzoskwinie

Owoce pochodzą z Chin, ale podobnie jak w przypadku moreli, zaczęto je suszyć w Kalifornii. Suszone brzoskwinie znalazły się w menu astronautów podczas programu Apollo. Jednak informacje o tym, że Neil Armstrong pogryzał suszone brzoskwinie na Księżycu mijają się z prawdą. Nie miał na to czasu i warunków. Jedzenie bakalii w kosmicznych skafandrze jest udręką, na jaką nie zasługuje zdobywca.

Rodzynki

Są suszonymi ciemnymi winogronami odmian muscat i waltham cross, zyskującymi po odparowani wody charakterystyczną lśniącą skórkę. Pochodzą z terenu Izraela z czasów sprzed króla Dawida. Podczas jego panowania były już bardzo popularnym dodatkiem do świątecznych potraw.

Koryntki i Sułtanki

Pochodzą ze starożytnej Grecji. Koryntki uzyskuje się przez suszenie drobnych fioletowych winogron odmiany zante lub korynckiej, pozbawionej pestek. Maleńkie winogrona wysychają tak szybko, że z powodzeniem marszczy je greckie słońce nie wspomagane mocą maszyn. Pochodzące z Turcji sułtanki powstają przez suszenie jasnej, słodkiej i bezpestkowej odmiany winogron: sultana. Są słodsze niż rodzynki i koryntki i miękkie jakby miały wewnątrz żel.

Figi

Figowce wywodzą się z terenu dzisiejszej Syrii. Fenicjanie pozwolili posmakować ich Chińczykom i Hindusom. Do Europy figi zawitały z rzymskimi legionami, już w formie suszonej, lżejszej i wygodniejszej dla żołnierza rzymskiego, dla którego poza suszonym mięsem były podstawą wyżywienia.

Orzechy brazylijskie

Przypominają skamieniałe pierogi, a pochodzą z lasów nad Amazonką. Drzewa dostarczające tych dziwacznych orzechów o twardej skorupie nie są uprawiane, tylko odwiedzane przez zbieraczy. Orzechy brazylijskie wyrastają w kilku grubych, połączonych ze sobą strąkach. Upadek strąków z 30–metrowego drzewa wbija twarde owoce głęboko w grząską glebę. Spadające orzechy mają moc armatniej kuli, dlatego pośród zbieraczy notuje się nawet przypadki śmiertelne.

Nerkowce

Pochodzą z północnej Brazylii. Drzewo rodzące owoce, których jądrem są orzechy nanerczowe jest jedną z bardziej trujących roślin z rodziny sumaków. Orzechy wydobywa się ze skorupek na gorąco, po to by zmniejszyć drażniącą siłę zawartego w nich olejku.

Fistaszki

Są nasionami brazylijskiej rośliny strączkowej. Strąki Arachis hypogaea zawierające 2–4 ziaren wyrastają na podziemnych pędach. Najstarsze dowody jedzenia fistaszków znaleziono w południowoamerykańskim grobowcu pochodzącym sprzed prawie 3 tysięcy lat.

Orzechy laskowe

Jeszcze nie rozstrzygnięto czy pochodzą z Ameryki Północnej czy z Europy. W Ameryce zwane są filbert, od św. Filberta, którego święto przypada podczas orzechowych zbiorów. Anglosaskie słowo haselnut stosowane jako określenie owoców leszczyny, pochodzi od słowa haesel – kaptur.

Orzechy włoskie

Dożywające 500 lat drzewa rodzące orzechy włoskie pochodzą z Persji, skąd trafiły do Włoch. Nie wszędzie ich owoce są orzechami trudnymi do zgryzienia. Jedna z francuskich odmian orzecha włoskiego ma słabą, kruchą skorupkę.

Pistacje

Rosną na dożywających 300 lat drzewach pochodzących z Syrii, Palestyny i Persji. Naturalne, górskie lasy pistacjowe są niewysokie: dorastają do ok. 10 m., a po wydaniu owoców zrzucają liście.

Mak

Mak to nasiona jednorocznej rośliny Papaver rhoeas pochodzącej z Azji, a do Europy sprowadzonej kilkaset lat temu. Wbrew plotkom, bez względu na odcień ziarenek, mak nie zawiera składników odurzających.

Sezam

To pozbawione łusek nasiona metrowej rośliny kwitnącej na biało. Nasiona sezamu tkwią w suchych strąkach, pękających przy lada muśnięciu. Od ponad 4 tysięcy lat „ziele sezamowe” uprawia się w Indonezji. W Dolinie Tygrysu i Eufratu robiono to najprawdopodobniej wcześniej, ale najstarsze zapiski na ten temat pochodzą sprzed 3600 lat.

Suszone jabłka, gruszki i śliwki też są słodkimi bakaliami

Na naszych terenach jabłka krojono w plasterki i suszono na piecu już w średniowieczu. Suszenia gruszek nauczyliśmy się dużo później, od Kalifornijczyków. Suszone śliwki Starożytni Rzymianie importowali z Syrii. Podczas wypraw krzyżowych zakonnicy przywieźli suszone śliwki do Francji.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE