Olej z rokitnika – jakie posiada walory zdrowotne?

2024-10-24 15:45

Ma piękny kolor, odmładza i poprawia kondycję skóry, wspiera pracę serca. Zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych. Olej z owoców rokitnika wykazuje niezwykłe walory i pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Jakie jeszcze właściwości posiada rokitnik i olej z jego owoców?

olej z rokitnika
Autor: Shutterstock Olej z owoców rokitnika to naturalny zastrzyk zdrowia.

Spis treści

  1. Skąd pochodzi rokitnik?
  2. Rokitnik - właściwości zdrowotne
  3. Olej z owoców rokitnika - właściwości
  4. Olej z rokitnika dla urody
  5. Jak stosować olej z rokitnika do picia?
  6. Jak wykorzystać olej z rokitnika?

Skąd pochodzi rokitnik?

Rokitnik nazywany jest także świętym owocem Himalajów. Roślina i olej z jej owoców tego krzewu znany jest od czasów panowania Aleksandra Wielkiego. To właśnie owoce rokitnika sprawiały, że żołnierze i ich konie szybko odzyskiwali siły po stoczonych bitwach. Dzięki wyprawom Aleksandra Wielkiego rokitnik zawitał do Europy. Od lat wykorzystywana jest medycynie naturalnej w Tybecie i Mongolii.

Gdzie rośnie rokitnik? Roślina występuje naturalnie w Azji i Europie. W Polsce można ją spotkać wzdłuż linii brzegowej Bałtyku, gdzie porasta wydmy i klify. Rośnie także w dolinach rzek. Rokitnik jest częściowo chroniony, ale pomarańczowe owoce można zbierać na własny użytek.

Rokitnik - właściwości zdrowotne

Rokitnik to roślina, która jest bogata w składniki prozdrowotne. Swoje właściwości zawdzięcza wyjątkowej różnorodności substancji, w które obfitują jego drobne owoce. Jest w nich prawie dwieście różnych substancji bioaktywnych i pełna gama witamin. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż pomarańcze, która jest odporna na zniszczenie, bo rokitnik nie zawiera enzymu askorbinazy rozkładającego tę witaminę. W małych owocach rokitnika znajdują się także witaminy A, E i K.

Owoce rokitnika zawierają kwasy organiczne, tłusty olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, antocyjany, fosfolipidy, sterydy, garbniki, cukry, pektyny i liczne sole mineralne. To czyni z rokitnika jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie.

Olej z owoców rokitnika - właściwości

Olej z owoców rokitnika wzmacnia naturalną odporność organizmu. Witaminy, a zwłaszcza C, działają ochronnie przeciw infekcjom wirusowym i bakteryjnym, wspomagają leczenie stanów zapalnych, zapobiegają awitaminozie. Znaczący wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego mają też nienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich omega-3, omega-6 oraz rzadko spotykane omega-7 i omega-9. Szeroki zestaw innych antyoksydantów i pierwiastków dodatkowo pobudza organizm do obrony przed różnymi drobnoustrojami.

Olej z rokitnika to naturalny suplement diety, który zregeneruje osłabiony organizm i złagodzi stany zapalne. Wzmocni serce, pomoże obniżyć ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu i uelastyczni naczynia krwionośne. Zmniejsza ryzyko chorób związanych z sercem, układem krwionośnym i zmianami miażdżycowymi.

Flawonoidy i antocyjany, których w oleju z rokitnika nie brakuje, uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Flawonoidy wykazują dodatkowo działanie przeciwzakrzepowe. Chronią przed zlepianiem się płytek krwi i tworzeniu się skrzeplin w żyłach. Mają też właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu rokitnik dobrze sprawdza się w profilaktyce przeciwzawałowej, zapobiega też żylakom i rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył.

Olej rokitnikowy ma działanie przeciwzapalne i doskonały wpływ na błony śluzowe, dzięki czemu może być bardzo pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także stanów zapalnych układu pokarmowego. Badania wykazały, że olej powoduje gojenie się nadżerek w błonie śluzowej i wrzodów, a dodatkowo znacznie łagodzi dolegliwości bólowe towarzyszące tym schorzeniom.

Obecny w oleju rokitnikowym kwas omega-7, który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa na proces ziarninowania i regenerację naskórka. Dzięki temu wyraźnie przyśpiesza gojenie ran, zmniejsza blizny. Gojące właściwości oleju rokitnikowego wykorzystuje się w leczeniu oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran, egzem, stanów zapalnych skóry i zmian chorobowych. Ma też udokumentowaną skuteczność w leczeniu podrażnień skóry spowodowanych promieniowaniem słonecznym lub radioaktywnym (np. po naświetlaniach stosowanych w terapii chorób nowotworowych).

Olej przyczynia się też do poprawy stanu śluzówki oczu i przeciwdziała zapaleniom spojówek. Natomiast sok z rokitnika dostarcza związków usprawniających wzrok. Antocyjany polepszają ukrwienie gałki ocznej i stymulują produkcję istotnej w procesie widzenie rodopsyny, a karotenoidy, głównie beta karoten, wspomagają funkcjonowanie plamki żółtej oka, odpowiedzialnej za ostrość widzenia.

Olej z rokitnika dla urody

Regularne spożywanie oleju z rokitnika to również naturalny zastrzyk dla urody. Olej rokitnikowy uelastycznia, nawilża i poprawia kolor skóry. Wspiera regenerację uszkodzonego naskórka i przyspiesza gojenie się ran i otarć. Polecany jest do stosowania przy oparzeniach i ukąszeniach owadów.

Rokitnik wykorzystany jest jako składnik kosmetyków, ponieważ jest naturalnym barwnikiem. Można znaleźć go w rozświetlających i przeciwzmarszczkowych kremach, poprawiających kolor włosków szamponach i brązujących balsamach.

Jak stosować olej z rokitnika do picia?

Dobroczynny olej z rokitnika należy pić raz dziennie. Wystarczy 1 łyżeczka, aby w pełni zaspokoić potrzeby organizmu i zregenerować się. Olej rokitnikowy należy zażywać w trakcie posiłku.

Oleju z rokitnika nie powinny zażywać osoby z alergią, wzmagające się z chorobami trzustki i wątroby. Nie mogą stosować go chorzy na zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamicę żółciową.

Chociaż rokitnik i olej z jego owoców są niezwykle bogate w wiele cennych dla zdrowia substancji przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem. Jest to szczególnie ważne, jeżeli na stałe przyjmuje się różne leki.

Jak wykorzystać olej z rokitnika?

Olej z rokitnika jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje przyjemnego i owocowego posmaku, ale warto pamiętać, że w wysokiej temperaturze może stracić swoje cenne właściwości. Najzdrowszy jest na surowo. Olejem z rokitnika można skropić sałatkę lub wykorzystać do przygotowania sosu. Podkręci smak past kanapkowych. Sprawdzi się w koktajlach owocowych i warzywnych, wzbogacając je o porcję witamin i przeciwutleniaczy.

Zobacz galerię i poznaj leki z domowej apteki. Poniżej znajdziesz także quiz o innej cenionej roślinie, czyli czarnym bzie.

O ziołach leczniczych

Quiz: Czarny bez - lekarstwo czy trucizna?

Pytanie 1 z 9
Jak rośnie czarny bez?
Czarny bez