Przepis na gulasz z warzywami: idealny na jesień

2017-08-03 15:43

Jesień to czas, w którym można się cieszyć dobrodziejstwem warzyw. Dojrzałe pomidory, papryki, bakłażany, pory, brokuły – jest w czym wybierać! Jakie warzywa są najsmaczniejsze? Radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Jakie warzywa jeść we wrześniu? Przepis na gulasz z warzywami
Autor: mat. prasowe Knorr Gulasz z fasolką szparagową i innymi warzywami pozwala w pełni wykorzystać smak wrześniowych rarytasów

Spis treści

  1. Papryka
  2. Fasolka szparagowa
  3. Cukinia
  4. Inne pyszne warzywa
  5. Gulasz z fasolką szparagową i warzywami: przepis

Papryka

Największą popularnością cieszy się na Węgrzech i w Meksyku. W Europie znana jest od XV wieku, jednak przez długi czas była wyłącznie rośliną ozdobną. Istniały nawet teorie, że jest trujące.

Połowa września zaś to czas, kiedy papryka jest najpyszniejsza i najbardziej wartościowa. Wyróżnia się np. dużą zawartością witaminy C, a swoich cennych właściwości nie traci podczas duszenia czy gotowania.

"Wyjątkowość papryki – polegająca na dużym zróżnicowaniu smakowym oraz kolorystycznym, sprawia, że na jej bazie przygotować możemy wiele smacznych i oryginalnych potraw. Papryka różni się też poziomem odczuwalnej ostrości, dlatego z jej dodatkiem przyrządzić możemy dania zarówno bardziej pikantne, jak i zdecydowanie łagodne. Możemy ją faszerować, dusić, dodawać do sosów, zup czy gulaszów. Bez papryki nie obyłoby się również klasyczne leczo" – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Fasolka szparagowa

Do Europy przywieźli ją hiszpańscy żeglarze w XV i XVI wieku. Żółta fasolka szparagowa jest delikatna w smaku, a zielona – bardziej wyrazista. Fasolka szparagowa zawiera sporo potasu, witamin, kwasu foliowego czy błonnika pokarmowego. Zawsze świetnie smakuje z bułką tartą, ale warto nieco poeksperymentować i odkryć także inne receptury. "Fasolka szparagowa to warzywo, które równie dobrze sprawdzi się jako podstawa dań głównych, ale także jako dodatek, np. do sałatek. W sezonie można ją spokojnie zamrozić i w okresie zimowym przygotowywać na jej bazie wiele doskonałych potraw" – tłumaczy Piotr Murawski.

Cukinia

Bardzo lubiana w Polsce – dodawana do zup, sałatek, sosów czy mięs. Nawet w polskim leczo przeważnie pojawia się także cukinia. To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Najsmaczniejsza do kupienia jest latem i we wrześniu, kiedy jej ceny znacznie spadają. Warto więc jeść na świeżo oraz przygotowywać pyszne przetwory z cukinii na zimę. "Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejsza jest cukinia zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać z jej dodatkiem farfalle – wystarczy wykorzystać szynkę, kapary i żółty ser, by stworzyć naprawdę pyszne danie" – poleca Piotr Murawski.

Inne pyszne warzywa

Warto pamiętać także o innych smacznych wrześniowych warzywach, takich jak ziemniaki, bakłażany, buraki, brokuły czy kapusta.

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami: przepis

500 g wołowiny gulaszowej

Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz

cebula

czerwona papryka

zielona papryka

2 marchewki

250 g fasolki szparagowej

1 łyżka natki pietruszki

3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie krok po kroku:

Pokrój składniki: mięso i cebulę w kostkę, papryki – z wykrojonymi gniazdami nasiennymi – na kawałki, obrane marchewki w plastry, fasolkę – z odciętymi końcówkami – na połówki.

Podsmaż mięso na łyżce rozgrzanego oleju. Kiedy zmieni barwę na brązową – odłóż je na talerz.

Na 2 łyżkach oleju smaż warzywa na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Pamiętaj o ich starannym mieszaniu. Następnie wymieszaj 300 ml wody z Knorr naturalnie smaczne – Gulasz, które zapewni ładną barwę i dobry smak gotowej potrawy.

Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez ok. 45 minut – do momentu zmiękczenia mięsa. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dolej dodatkową ilość wody.

Gotowe danie podawaj na gorąco, udekorowane natką pietruszki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE