Pachnące kwiatami ciasteczka lawendowe - prosty przepis na ciastka z lawendą
Kruche ciasteczka lawendowe o urzekającym aromacie lawendy z lekką nutką cytryny. Znakomite do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Znakomicie smakują też ze szklanką mleka.
Do przygotowania ciastek lawendowych potrzebujesz:
szklankę mąki
łyżkę suszonych kwiatów lavendy
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
pół kostki zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny (startej)
Cukier wymieszaj z lawendą. Razem ze skórką cytrynową dodaj go do masła i utrzyj mikserem na puszystą masę.
Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Następnie dodaj mąkę i ręcznie zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywcza i włóż do lodówki na poł godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra, powykrawaj ciasteczka. Oprusz je cukrem pudrem i ułóż na blaszce do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok 15 minut.