Oznaczenia na jajkach: jak rozszyfrować pieczątki na jajkach? Wielkość, rodzaj chowu, pochodzenie jajek
Oznaczenia na jajkach są różne i niekiedy dość skomplikowane. Jak je rozszyfrować? Jak sprawdzić z jakiego kraju pochodzi jajko i jak hodowane były kury, które je zniosły? Jajka to samo zdrowie - zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi do budowy tkanek, z wyjątkiem witaminy C. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać te najlepsze! Tym bardziej, że od czasu do czasu wybuchają skandale związane z nieprawidłowym chowem kur niosek.
Spis treści
- Oznaczenia na jajkach - wielkość jajek
- Oznaczenia na jajkach - jakie informacje są zawarte w kodzie na opakowaniu?
- Oznaczenia na jajkach - skąd pochodzą jaja?
Najwartościowsze jest żółtko jajka - z dużą ilością witaminy A i witamin B1, B2, niacyny, B12 i kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy: witaminy A, E i beta-karotenu. Wszystkie jajka sprzedawane w sklepach mają oznaczenia producenta - wspólne w całej Unii Europejskiej. Czego możesz się dowiedzieć z informacji na opakowaniu? Przede wszystkim danych o wielkości jaj, sposobie chowu oraz pochodzeniu - z jakiego kraju oraz kto jest producentem.
Oznaczenia na jajkach - wielkość jajek
S – małe, o wadze poniżej 53 g,
M – średnie, o wadze 53-63 g,
L – duże, o wadze 63-73 g,
XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73 g.
Oznaczenia na jajkach - jakie informacje są zawarte w kodzie na opakowaniu?
Kod na opakowaniu jajek ma postać: X-YY-AABBCCDD. Co znajduje się w poszczególnych częściach?
X oznacza sposób, w jaki hodowane są kury:
0 – ekologiczny,
1 – wolnowybiegowy,
2 – ściółkowy,
3 – klatkowy.
Oznaczenia na jajkach - skąd pochodzą jaja?
AABBCCDD wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:
AA – województwo,
BB – powiat,
CC – zakres działalności,
DD – kod firmy.
Najważniejsza informacją dla nas jest sposób chowu kur - wybieraj te oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny stwarza najbardziej odpowiednie warunki – kury spacerują na świeżym powietrzu, karmione są w naturalny sposób. Jajka od takich kur są zdrowe!
Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym (wszystkie kury trzymane są ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny).
Kupując jajka, zerknij też na ich wielkość - im większe jaja, tym większe prawdopodobieństwo, że kury były karmione w sposób daleki od naturalnego/ekologicznego, co przekłada się na walory odżywcze jajek.
Sprawdź też:
Przechowywanie jajek: jak prawidłowo przechowywać jajka?
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Jak ocenić świeżość jajek
Jajka białe czy brązowe: które lepiej kupować?