Jajka białe czy brązowe: które lepiej kupować?

Jajka białe czy brązowe: które lepiej kupować?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kolor skorupki jajka zależy od rasy kury, a nie paszy, którą się karmi ptaka

Czy jajko o brązowej skorupce i ciemnym żółtku jest rzeczywiście lepsze od tego jasnego? Od czego zależy kolor jajka? Czy białe jajka są niezdrowe? Rozwiewamy mity na temat jajek.

Kolor skorupki i żółtka - co ma na to wpływ?

Powszechnie uważa się, że blade żółtka i jasne skorupki jajek są oznaką tego, że w diecie kur brakuje istotnych składników. Podejrzewamy, że takie jajka znoszą kury fermowe, które są karmione wyłącznie zbożem. Natomiast bardzo chętnie kupujemy jajka w ciemnych skorupkach i cieszymy się, że mają one żółtka w intensywnym ciemnym kolorze. Sądzimy, że wynika to z tego, że są to jajka od kur z wolnego wybiegu, które jedzą nie tylko nasiona, ale także trawę, pędraki i owady. Te przekonania jednak nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.

Dieta kur może oczywiście mieć wpływ na kolor jajka, ale w bardzo minimalnym stopniu. Kury na fermach także znoszą jajka ciemnego koloru, bo zależy on od... gatunku ptaka! Natomiast intensywne w kolorze żółtko to już efekt dodatków do paszy, np. kukurydzy.

Jajka białe i brązowe - skąd przesądy na ich temat?

W latach powojennych jaja o brązowej skorupie pochodziły na ogół bezpośrednio z gospodarstw chłopskich lub z tzw. skupu. Dopiero na początku lat 60. zaczęto organizować w PGR-ach i Rolniczych Spółdzielniach Produkcyjnych wielkotowarową produkcję jaj. Kupiono wtedy kury rasy Leghorn, których jajka były białe. Przechowywano je w chłodniach i w solance, a to sprawiało, że gdy docierały do sklepów, były już nieświeże i niesmaczne.

Gdy PGR-y upadały, w latach 90. powstawały prywatne fermy, a w nich hodowano zwykle kury niosące jajka w ciemnych skorupkach. Stąd powstał mit o „złych” białych jajach i „dobrych” brązowych. Ludzie zaczęli poszukiwać brązowych jajek, więc na nie przestawiła się produkcja w naszym kraju.

Ocena: 1