Oryginalne owocowe desery z wolnowara

2018-06-22 15:46

Darek Kuźniak, którego przepisy na dania z wolnowaru podbiły serca użytkowników, kontynuując współpracę z marką, przygotował serię 30 nowych przepisów. Wśród nich 2 przepisy na wyjątkowe dania z owoców, na które mamy sezon. Dzięki zaangażowaniu Darka, slow-cooking (tł. wolne gotowanie) jest w Polsce coraz bardziej popularny.  Polecamy także:  Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Konfitura z truskawek i bazylii
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Konfitura z truskawek z bazylią oraz owocowy kisiel na czerwonym winie to letnie propozycje Darka Kuźniaka

Darek Kuźniak, znany „Szalony Artysta Kulinarny”, łamie wszelkie stereotypy w kuchni i modyfikuje w niepowtarzalny sposób tradycyjne przepisy. Był finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował też w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen jako współprowadzący. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce.

Od marca 2018 jest współprowadzącym program „Zakupy pod kontrolą”, który jest emitowany w niedzielę na antenie TVP2.

Najnowsza odsłona przepisów Darka dla Crock-Pot to kuchnie świata w nietypowym połączeniu. Znajdziemy tutaj takie dania jak francuskie pieczone ziemniaki z sosem bleu czy typową dla kuchni kajuńskiej jambalayę z kurczakiem i krewetkami.

Nie możemy też zapominać o takich daniach jak amerykański klasyk - pulled beef z domowym sosem barbeque, a zataczając koło i wracając do Europy zahaczamy jeszcze o włoskie klimaty gdzie pizza z serem haloumi, szparagami i rukolą wyląduje na stole. Najlepsze jest to, że wszystkie te wspaniałe dania przygotujemy za pomocą wolnowarów Crock-Pot.

Gotowanie w wolnowarze to nie tylko zupy, sosy i dania jednogarnkowe. Bez trudu można w nim też przygotować desery. Szczególnie teraz, gdy mamy bogactwo sezonowych owoców.

Poniżej podajemy dwa przepisy na oryginalne owocowe połączenia. 

Konfitura z truskawek i bazylii wg Darka Kuźniaka

Do przygotowania konfitury będziemy potrzebować:

świeże truskawki, 1kg

cukier żelujący, 1 kg,

świeża bazylia, 20 listków.

Truskawki wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, usuń szypułki i przekrój je na połówki.

Pokrojone truskawki umieść w naczyniu wolnowaru Crock-Pot, zasyp je cukrem żelującym

oraz dodaj listki bazylii. Przemieszaj truskawki łyżką.

Gotuj konfiturę na funkcji high przez 2 godziny.

Gotową konfiturę lekko przestudź i przelej do wyparzonych słoików o pojemności 300 ml.

Kisiel na francuskim czerwonym winie z malinami wg Darka Kuźniaka

Aby przygotować ten deser będziesz potrzebować:

czerwone wino (najlepiej półwytrawne), 200 ml,

cukier trzcinowy, 1/3 szklanki

świeże maliny, 500 g,

mąka ziemniaczana, 1 łyżka.

Świeże maliny przepłucz na sitku i przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot.

Do malin wlej wino oraz wsyp cukier trzcinowy.

Gotuj owoce z winem przez 2 godziny na programie high.

Na 20 minut przed końcem cyklu dokładnie wymieszaj owoce i dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Kontroluj gęstnienie kisielu, w razie potrzeby zamieszaj.

Gotowy kisiel nałóż do pucharków. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE