Oryginalne owocowe desery z wolnowara
Darek Kuźniak, którego przepisy na dania z wolnowaru podbiły serca użytkowników, kontynuując współpracę z marką, przygotował serię 30 nowych przepisów. Wśród nich 2 przepisy na wyjątkowe dania z owoców, na które mamy sezon. Dzięki zaangażowaniu Darka, slow-cooking (tł. wolne gotowanie) jest w Polsce coraz bardziej popularny. Polecamy także: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Darek Kuźniak, znany „Szalony Artysta Kulinarny”, łamie wszelkie stereotypy w kuchni i modyfikuje w niepowtarzalny sposób tradycyjne przepisy. Był finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował też w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen jako współprowadzący. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce.
Od marca 2018 jest współprowadzącym program „Zakupy pod kontrolą”, który jest emitowany w niedzielę na antenie TVP2.
Najnowsza odsłona przepisów Darka dla Crock-Pot to kuchnie świata w nietypowym połączeniu. Znajdziemy tutaj takie dania jak francuskie pieczone ziemniaki z sosem bleu czy typową dla kuchni kajuńskiej jambalayę z kurczakiem i krewetkami.
Nie możemy też zapominać o takich daniach jak amerykański klasyk - pulled beef z domowym sosem barbeque, a zataczając koło i wracając do Europy zahaczamy jeszcze o włoskie klimaty gdzie pizza z serem haloumi, szparagami i rukolą wyląduje na stole. Najlepsze jest to, że wszystkie te wspaniałe dania przygotujemy za pomocą wolnowarów Crock-Pot.
Gotowanie w wolnowarze to nie tylko zupy, sosy i dania jednogarnkowe. Bez trudu można w nim też przygotować desery. Szczególnie teraz, gdy mamy bogactwo sezonowych owoców.
Poniżej podajemy dwa przepisy na oryginalne owocowe połączenia.
Konfitura z truskawek i bazylii wg Darka Kuźniaka
Do przygotowania konfitury będziemy potrzebować:
świeże truskawki, 1kg
cukier żelujący, 1 kg,
świeża bazylia, 20 listków.
Truskawki wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, usuń szypułki i przekrój je na połówki.
Pokrojone truskawki umieść w naczyniu wolnowaru Crock-Pot, zasyp je cukrem żelującym
oraz dodaj listki bazylii. Przemieszaj truskawki łyżką.
Gotuj konfiturę na funkcji high przez 2 godziny.
Gotową konfiturę lekko przestudź i przelej do wyparzonych słoików o pojemności 300 ml.
Kisiel na francuskim czerwonym winie z malinami wg Darka Kuźniaka
Aby przygotować ten deser będziesz potrzebować:
czerwone wino (najlepiej półwytrawne), 200 ml,
cukier trzcinowy, 1/3 szklanki
świeże maliny, 500 g,
mąka ziemniaczana, 1 łyżka.
Świeże maliny przepłucz na sitku i przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot.
Do malin wlej wino oraz wsyp cukier trzcinowy.
Gotuj owoce z winem przez 2 godziny na programie high.
Na 20 minut przed końcem cyklu dokładnie wymieszaj owoce i dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Kontroluj gęstnienie kisielu, w razie potrzeby zamieszaj.
Gotowy kisiel nałóż do pucharków. Podawaj na ciepło lub na zimno.