Naleśniki a la pizza: przepis na pyszne danie obiadowe
Naleśniki a la pizza to przepis na pyszne danie obiadowe, a nawet imprezowe. Do przygotowania nadzienia do naleśników można wykorzystać nadwyżki oraz resztki jedzenia. W roli farszu świetnie sprawdzi się pieczone mięso lub wędliny, gotowane i marynowane warzywa oraz różne sosy. Komponujcie ze swoich ulubionych składników, a efekt będzie oszałamiający.
Naleśniki a la pizza to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki, nadwyżek z poprzedniego dnia lub po prostu stworzenie swojej ulubionej kompozycji. Można tu wykorzystać pomidorowy sos z mięsa mielonego z dodatkiem kukurydzy i papryki. Świetnie smakuje zestaw 4 serów z sosem beszamelowym. Bardzo dobrze sprawdzi się gotowana szynka z boczkiem i dodatkami.
Ważnym dodatkiem są wytrawne naleśniki ziołowe przygotowane na bazie piwa. Piwo nadaje im nieco gorzki, wytrawny smak. Dodaje także puszystości, dzięki bąbelkom gazu.
Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem pysznych naleśników.
Składniki:
Na naleśniki:
6-8 łyżek mąki
małe jasne piwo, przechowywane w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 czubate łyżki masła
zioła, najlepiej świeże: bazylia, tymianek, oregano, może być też szczypiorek lub natka pietruszki
1 szczypta soli
Na farsz:
1 upieczona pierś kurczaka lub 2 kurze udka
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów w sosie własnym lub 300 ml przecieru pomidorowego
świeże lub suszone: bazylia, tymianek, oregano
2 łyżki oleju
sól i pieprz
150 g tartego sera żółtego typu mozzarella
Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Najpierw posiekać drobno zioła. Można to zrobić w mini malakserze lub blenderze. Albo po prostu nożem lub nożyczkami. Cokolwiek zrobicie, będzie dobrze.
Masło stopić.
Jaka wbić do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli i rozmącić. Następnie dodać mąkę i stopione masło. Dobrze wymieszać. Wlać cienką strugą piwo i mieszać do skutku.
Gotowe ciasto odstawić na pół godziny, aby uwolnić gluten.
Do ciasta dodać posiekane zioła.
Rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką. Wylewać po łyżce wazowej ciasta. Gdy tylko naleśnik zetnie się od strony gorącej patelni, przewrócić na drugą stronę.
Naleśników nie rumienić, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Wystarczy jak się dobrze zetną z obu stron.
Pora na farsz: mięso pokroić dość drobno. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Pieczarki pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia, dodać pieczarki i smażyć 4-6 minut, następnie dodać pokrojone mięso i odcedzoną kukurydzę oraz przyprawy. Chwilę smażyć.
Wlać pomidory, doprowadzić do wrzenia. Spróbować, czy wystarczająco słone, posolić i popieprzyć do smaku.
Farsz podzielić na tyle porcji, ile mamy naleśników. Porcję sera podzielić na pół, część zużyć do farszu, pozostałym serem posypać gotowe naleśniki.
Na każdym naleśniku układać porcję farszu, posypać tartym serem i zawinąć w roladkę.
Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem. Wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez 20-30 minut.
Podawać od razu.
Przepis przygotowała i przetestowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska