Marynata do szaszłyków z grilla: jak zrobić? Sprawdzony przepis

2018-05-04 10:51

Żeby zrobić dobry szaszłyk, mięso trzeba przynajmniej dobę wcześniej zamarynować. Podajemy przepis na superprostą marynatę, dzięki której szaszłyki będą soczyste i naprawdę smaczne.

jak_zrobic_szaszlyki_z_grilla.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Aby mięso w szaszłykach było miękkie i soczyste, należy je dobrze zamarynować

Tej marynaty możemy użyć do każdego rodzaju mięsa: drobiowego, wieprzowiny oraz jeśli ktoś lubi - także jagnięciny. Każde z nich, zamarynowane w ten sposób, na grillu wychodzi soczyste i miękkie.

Trzeba pamiętać, że mięso marynujemy co najmniej dobę - w lodówce lub chłodnym miejscu.

Do zrobienia marynaty do mięsa będziemy potrzebować majonezu (zwolennicy wersji light mogą wykorzystać jogurt naturalny), keczupu pikantnego lub łagodnego według własnych preferencji oraz cebuli.

Jak przygotować marynatę do mięsa krok po kroku?

Mieszamy w misce majonez i keczup w proporcji pół na pół. Ilość majonezu i keczupu zależy od ilości mięsa. Można przyjąć, że na 2-3 kg karkówki potrzebne będą słoik majonezu 400 ml i buteleczka keczupu.

Jeśli chodzi o ilość cebuli, to powinniśmy pokroić 4-5 sztuk. Pokrojoną cebulę dodajemy również do miski. Mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso pokrojone na kawałki.

Mięso grillujemy do uzyskania pięknego złocistego brązu.