Marmite: co to jest, jak smakuje i z czym podawać?

2016-10-21 16:34

Marmite, czyli pasta z drożdży, to angielski specjał, którego trudno uświadczyć w innym zakątku Ziemi. Zobacz, z czym tradycyjnie podaje się marmite.

co-to-jest-marmite.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marmite to specjalność brytyjska - pasta z drożdży o pilnie strzeżonej recepturze

Spis treści

  1. Co to jest marmite?
  2. Marmite - składniki i właściwości zdrowotne

Co to jest marmite?

Marmite jest znany i popularny głównie na Wyspach Brytyjskich. Sprzedaje się go w małych szklanych słoiczkach z charakterystyczną żółto-czerwoną naklejką i żółtą nakrętką.

Ma charakterystyczny drożdżowy smak (jest półproduktem ubocznym powstającym podczas warzenia piwa), konsystencję pasty, ciemnobrązowy kolor i intensywny zapach.

Marmite - składniki i właściwości zdrowotne

Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B12, kwas foliowy i niacynę). Za smak i zapach odpowiadają dodatki: sól, różne ekstrakty roślinne (z warzyw i przypraw), ekstrakt z selera, ocet słodowy i cukry słodowe oraz glutaminian sodu.

Marmite nie ma tłuszczu ani cukru. Jego receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Używany jest do smarowania pieczywa, tostów, krakersów, jako dodatek do zup, sosów czy dań mięsnych.

Uwaga - marmite zawiera bardzo dużo soli!