Mangalica: co to za rasa świń? Mięso z mangalicy: właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

2017-11-15 17:13

Mangalica to węgierska rasa świni domowej pokryta bujną wełnistą szczeciną. Mięso kudłatych świń ma intensywny smak i ciemny kolor wysoko ceniony przez smakoszy. Jest też bardzo tłuste. Mangalica to rasa pierwotna, obecnie pod ochroną. 

Mangalica: co to za rasa świń? Mięso z mangalicy: właśności, wartości odżywcze, zastosowanie
Autor: Shutterstock Świnie rasy Mangalica pokryte są bujną szczeciną

Spis treści

  1. Pochodzenie mangalicy
  2. Historia mangalicy
  3. Wartość odżywcza mięsa z mangalicy
  4. Zastosowanie kulinarne

Pochodzenie mangalicy

Mangalica to pierwotna rasa świni pastwiskowych. Świnie tej rasy charakteryzują się grubym, gęstym futrem o czarnym, białym lub brązowym umaszczeniu. Ponadto osiągają duże rozmiary i mają stosunkowo niewielką głowę z uszami opadającymi do przodu. Z tłuszczu tej rasy wytapia się znakomity smalec.

Historia mangalicy

Ta węgierska rasa świń powstała ze skrzyżowania dwóch starych ras świń pastwiskowych z dzikiem. Od XIX wieku z  racji małych wymagań i smacznego mięsa świnie rasy mangalica cieszą się olbrzymią popularnością. Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku stanowiły one powszedni widok na Wielkiej Nizinie Węgierskiej. Zmiany ustrojowe oraz tendencja do "odchudzania" mięsa wieprzowego nieomal doprowadziła do wyginięcia rasy. Na szczęście dla nas mangalicę ocalili smakosze. Bowiem słonina oraz smalec z mangalicy uznawana jest na Węgrzech za dobro narodowe. Od początku XXI w. pogłowie świń rasy mangalica stale rośnie. Węgierskie świnie pastwiskowe hodowane są także w Polsce. Ich mięso staje się coraz bardziej popularne i cenione.

Wartość odżywcza mięsa z mangalicy

Mięso z mangalicy ma doskonały wieprzowy smak, ale jego wartość odżywcza nie odbiega od mięsa wieprzowego.

Zastosowanie kulinarne

Wieprzowina z mangalicy szczególnie nadaje się na pieczeń. Z tłuszczu wytapia się smaczny smalec, doskonały do smażenia wieprzowych kotletów, a nawet pączków i faworków. Mięso z mangalicy ze względu na dobry przerost tkanką tłuszczową szczególnie smaczne jest w surowych wędlinach długo dojrzewających. Z mięsa rasy mangalica produkuje się kiełbasy, w tym słynne salami oraz peklowane boczki i słoninę.