Makowiec i ciasta z makiem na Wigilię i Boże Narodzenie: TOP 12 przepisów

Makowiec i świąteczne ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
Autor: Shutterstock.com Makowiec i świąteczne ciasta z makiem, TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

Makowiec to obowiązkowe ciasto Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ulubiony deser Polaków. Jest słodki, pyszny i uzależniający. Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy 12 sprawdzonychy przepisów na tradycyjnego makowca oraz jego nowoczesne odsłony. Zobacz galerię przepisów i ciesz się cudownymi świętami.

Beszamel - Jak zrobić makowiec

W kuchni prasłowiańskiej mak był ulubionym pokarmem dnia powszedniego i odświętnego. Po pierwsze dawał siłę, bo w malutkich ziarenkach kryje się moc białek i tłuszczy. Z drugiej strony napój z maku był bramą do poznania tajemnicy życia i śmierci. Jednoczył ze światem zmarłych. Po trzecie ziarenka maku, których są tysiące w makówce, mają znaczenie magiczne. Symbolizują obfitość, płodność i pomyślność.

Zobacz: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Po wprowadzeniu chrześcijaństwa w licznych okresach postu makowe dania pozwalały przetrwać naszym wyposzczonym przodkom. Według najstarszych zachowanych polskich receptur z 1633 roku z maku nie tylko przygotowywano kaszę. I to wcale nie na słodko. Także pierożki nadziewane makiem. A nawet makowy ser z makowego mleka z dodatkiem migdałów. Ów makowy ser przyprawiony szafranem i pocukrowany, przed podaniem polewano wódką rodzynkową. Wróćmy jednak do makowca. Makowa strucla wróży dostatek i pomyślność w nowym roku. Okazały makowiec bożonarodzeniowy bogato upakowany rodzynkami i orzechami jest jednocześnie postny i odświętny. Dlatego nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. W czasach staropolskich kucharze prześcigali się w gigantycznych wypiekach na cześć magnatów. Wiadomo, kto płaci, ten rządzi i żąda. Do historii przeszedł ogromny makowiec z 1681 roku upieczony przez osobistego cukiernika Jana III Sobieskiego i ozdobiony wiernie oddanymi wizerunkami króla i królowej. Natomiast król Stanisław August Poniatowski został kiedyś obdarowany makowcem o długości 4 m.

Zobacz GALERIĘ: Makowiec i ciasta z makiem -TOP 12 przepisów

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE