LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY

2017-06-20 17:17

Warto mieć w lodówce kilka rodzajów warzyw, sałat i owoców. Można z nich szybko przygotować dobrą kolację, poczęstunek dla niespodziewanego gościa, lekką przekąskę. Przy pewnej dozie wyobraźni kulinarnej niepotrzebne są przepisy, bo możesz zrobić doskonałą sałatkę z tego co masz pod ręką.

LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY
Autor: Shutterstock LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY

Spis treści

  1. Sałatka z rukoli z brzoskwiniami
  2. Pikantna sałatka z pomidorów i oliwek

Sałatka z rukoli z brzoskwiniami

Składniki:

3-4 brzoskwinie,

3 garście umytej rukoli,

kilka plasterków wędzonej szynki (parmeńska, szwardzwaldzka, serrano),

2 łyżki tartego parmezanu,

oliwa extra vergine,

ocet balsmiczny,

2 łyżki posiekanej mięty,

łyżka migdałów w płatkach,

sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:Brzoskwinie przekroić, wyjąć pestki, przypiec na patelni lub grillu. Opłukać i odsączyć dokładnie rukolę. Ostudzone brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Rukolę, miętę i brzoskwinie włożyć do salaterki, skropić oliwą i octem, popieprzyć.  Na wierzchu położyć szynkę pokrojoną w paski, posypać migdałami i wiórkami parmezanu.

Pikantna sałatka z pomidorów i oliwek

Składniki:

2 garści pomidorków koktajlowych (mogą być w dwóch kolorach),

garść oliwek czarnych i zielonych,

opakowanie mozzarelli w kulkach,

garść liści bazylii,

świeżo zmielony pieprz,

ciabatta.

sos:

5 łyżek oliwy extra vergine,

2 łyżeczki octu balsamicznego,

1 papryczka chili,

1 łyżeczka suszonego oregano.

Przygotowanie:W misce zrobić sos. Umyte pomidorki rozgnieść w palcach nad miską, wyciskając jak najwięcej soku. Dodać bazylię, pieprz, mozzarellę rozerwaną na kawałki, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciabattę pokroić na kromki, opiec w tosterze, otrzeć o nie ząbek czosnku. Sałatkę kłaść łyżką na pieczywo, polać sosem. Jeść nad talerzem, bo sos kapie, ale smakuje nadzwyczajnie.