LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY
Warto mieć w lodówce kilka rodzajów warzyw, sałat i owoców. Można z nich szybko przygotować dobrą kolację, poczęstunek dla niespodziewanego gościa, lekką przekąskę. Przy pewnej dozie wyobraźni kulinarnej niepotrzebne są przepisy, bo możesz zrobić doskonałą sałatkę z tego co masz pod ręką.
Spis treści
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami
Składniki:
3-4 brzoskwinie,
3 garście umytej rukoli,
kilka plasterków wędzonej szynki (parmeńska, szwardzwaldzka, serrano),
2 łyżki tartego parmezanu,
oliwa extra vergine,
ocet balsmiczny,
2 łyżki posiekanej mięty,
łyżka migdałów w płatkach,
sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:Brzoskwinie przekroić, wyjąć pestki, przypiec na patelni lub grillu. Opłukać i odsączyć dokładnie rukolę. Ostudzone brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Rukolę, miętę i brzoskwinie włożyć do salaterki, skropić oliwą i octem, popieprzyć. Na wierzchu położyć szynkę pokrojoną w paski, posypać migdałami i wiórkami parmezanu.
Pikantna sałatka z pomidorów i oliwek
Składniki:
2 garści pomidorków koktajlowych (mogą być w dwóch kolorach),
garść oliwek czarnych i zielonych,
opakowanie mozzarelli w kulkach,
garść liści bazylii,
świeżo zmielony pieprz,
ciabatta.
sos:
5 łyżek oliwy extra vergine,
2 łyżeczki octu balsamicznego,
1 papryczka chili,
1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:W misce zrobić sos. Umyte pomidorki rozgnieść w palcach nad miską, wyciskając jak najwięcej soku. Dodać bazylię, pieprz, mozzarellę rozerwaną na kawałki, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciabattę pokroić na kromki, opiec w tosterze, otrzeć o nie ząbek czosnku. Sałatkę kłaść łyżką na pieczywo, polać sosem. Jeść nad talerzem, bo sos kapie, ale smakuje nadzwyczajnie.