Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw

2020-11-12 13:04

W okresie wiosenno-letnim mamy wielką ochotę na lekkie dania. Sałatka z nowalijek z dobrym domowym sosem zadowoli każdego, kto dba o linię i zdrowie. Jak zrobić sos do sałaty? Jak sprawić, by domowe sałatki smakowały za każdym razem inaczej i były pyszne?

Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw
Autor: Shutterstock Lekkie sosy do sałat można przygotować na bazie serka homogenizowanego.

Spis treści

  1. Lekki sos muślinowy
  2. Sos z awokado

Lekki sos muślinowy

Składniki:

250 g białego serka homogenizowanego

2 jaja, oddzielić żółtka od jajek

15 ml ostrej musztardy

10 ml soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Mieszamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i natkę. Białka ubijamy w pianę i dodajemy biały serek, sól, pieprz i przygotowaną masę. Całość mieszamy za pomocą miksera. Sos jest idealny do polania szpargów z wody lub gotowanych jarzyn.

Sos z awokado

Składniki:

200 g białego serka homogenizowanego

1 dojrzałe awokado

1 biała cebula

25 ml soku z cytryny

25 ml pokrojonego koperku

sól i pieprz

Do mieszacza wlewamy ser i kilka razy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy rozgniecione awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek i startą cebulę. Całość dokładnie mieszamy, by połączyły się składniki. Tak przygotowanym sos polewamy na sałatkę z łososiem lub inną wędzoną rybą.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?