Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw

2020-11-12 13:04

W okresie wiosenno-letnim mamy wielką ochotę na lekkie dania. Sałatka z nowalijek z dobrym domowym sosem zadowoli każdego, kto dba o linię i zdrowie. Jak zrobić sos do sałaty? Jak sprawić, by domowe sałatki smakowały za każdym razem inaczej i były pyszne?

Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw
Autor: Shutterstock Lekkie sosy do sałat można przygotować na bazie serka homogenizowanego.

Spis treści

  1. Lekki sos muślinowy
  2. Sos z awokado

Lekki sos muślinowy

Składniki:

250 g białego serka homogenizowanego

2 jaja, oddzielić żółtka od jajek

15 ml ostrej musztardy

10 ml soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Mieszamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i natkę. Białka ubijamy w pianę i dodajemy biały serek, sól, pieprz i przygotowaną masę. Całość mieszamy za pomocą miksera. Sos jest idealny do polania szpargów z wody lub gotowanych jarzyn.

Sos z awokado

Składniki:

200 g białego serka homogenizowanego

1 dojrzałe awokado

1 biała cebula

25 ml soku z cytryny

25 ml pokrojonego koperku

sól i pieprz

Do mieszacza wlewamy ser i kilka razy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy rozgniecione awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek i startą cebulę. Całość dokładnie mieszamy, by połączyły się składniki. Tak przygotowanym sos polewamy na sałatkę z łososiem lub inną wędzoną rybą.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE