Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw
W okresie wiosenno-letnim mamy wielką ochotę na lekkie dania. Sałatka z nowalijek z dobrym domowym sosem zadowoli każdego, kto dba o linię i zdrowie. Jak zrobić sos do sałaty? Jak sprawić, by domowe sałatki smakowały za każdym razem inaczej i były pyszne?
Spis treści
Lekki sos muślinowy
Składniki:
250 g białego serka homogenizowanego
2 jaja, oddzielić żółtka od jajek
15 ml ostrej musztardy
10 ml soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Mieszamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i natkę. Białka ubijamy w pianę i dodajemy biały serek, sól, pieprz i przygotowaną masę. Całość mieszamy za pomocą miksera. Sos jest idealny do polania szpargów z wody lub gotowanych jarzyn.
Sos z awokado
Składniki:
200 g białego serka homogenizowanego
1 dojrzałe awokado
1 biała cebula
25 ml soku z cytryny
25 ml pokrojonego koperku
sól i pieprz
Do mieszacza wlewamy ser i kilka razy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy rozgniecione awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek i startą cebulę. Całość dokładnie mieszamy, by połączyły się składniki. Tak przygotowanym sos polewamy na sałatkę z łososiem lub inną wędzoną rybą.