3 pomysły na lekkie dania na upały
Gdy dokuczają upały, najlepiej zaspokoją głód lekkostrawne dania, podane na zimno. Takie małe co nieco – łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Oto trzy sprawdzone pomysły na obiady w upalny dzień.
Chłodnik bez gotowania, sałatka z łososiem, szybka frittata z warzywami i szynką to świetny pomysł na lunch czy lekki obiad. Przyrządzenie każdego z nich nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Są przecież wakacje – kto by chciał godzinami stać przy garach!
Ogórkowy chłodnik bez gotowania
Jeśli wszystkie składniki chłodnika schłodzimy wcześniej w lodówce, zupę można podać od razu po przyrządzeniu, dodając ewentualnie garść kruszonego lodu.
Składniki:
4 ogórki
2 ząbki czosnku
4 cebulki dymki
2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
łyżeczka zmielonego kminku
2 łyżki posiekanego koperku
20 dag sera typu feta
szklanka niegazowanej wody mineralnej
200 ml jogurtu bałkańskiego
sól
pieprz
szczypta cukru
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, pokroić w cieniutkie krążki.
Czosnek, dymki i ogórki zmiksować w blenderze, dodać wodę mineralną i jogurt, zmiksować ponownie.
Przyprawić do smaku kminkiem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny.
Ser pokroić w kostkę.
Chłodnik nalać do miseczek, posypać koperkiem i kostkami sera, ewentualnie schłodzić w lodówce.
Sałatka z łososiem i mozzarellą
Wbrew pozorom, sałatka jest dość sycąca. Podajemy ją od razu po przyrządzeniu, dopóki łosoś jest gorący.
Składniki:
Mała sałata lodowa (lub opakowanie mieszanki sałat)
20 dag mozzarelli
2 pomidory
2 cebulki dymki
strąk czerwonej papryki
2 kiszone ogórki
25 dag filetu z łososia
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia
Winegret: ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, szczypta cukru, 2-3 łyżki oliwy.
Sałatę porwać na kawałki (gotową mieszankę podzielić na 2 porcje) i rozłożyć na dużych płaskich talerzach.
Pomidory i ogórki opłukać, pokroić na plasterki.
Paprykę rozkroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić na paseczki. Mozzarellę pokroić na plastry.
Pokrojone warzywa i plastry sera porozkładać na sałacie.Dymki oczyścić i posiekać.
Z przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i oliwy zmieszać winegret.
Filet z łososia pokroić na paseczki, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju.
Paseczki łososia rozłożyć na warzywach, całość posypać krążkami dymki, skropić winegretem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Kolorowa frittata
Frittatę można przyrządzać z dodatkiem dowolnych warzyw, z szynką, wędzonym łososiem i ziołami.Składniki:
8 jajek
2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
gruby plaster szynki
2 łyżki zielonego groszku z puszki
2 łyżki pestek słonecznika
łyżka posiekanej natki
olej do smażenia
sól
pieprz
Szynkę pokroić w kostkę.
Groszek odcedzić z zalewy.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Olej rozgrzać na patelni, jajka roztrzepać z serem, solą i pieprzem, dodać szynkę, groszek i pestki, masę wlać na patelnię i smażyć, aż się zetnie (gdy przykryjemy patelnię, frittata zetnie się szybciej).
Odwrócić i dosmażyć, wyłożyć na półmisek, posypać natką.
Kroić na porcje jak tort.
Można też podawać na zimno.