3 pomysły na lekkie dania na upały

2015-07-23 11:16

Gdy dokuczają upały, najlepiej zaspokoją głód lekkostrawne dania, podane na zimno. Takie małe co nieco – łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Oto trzy sprawdzone pomysły na obiady w upalny dzień.

lekkie-dania-na-upaly-3-sprawdzone-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Lekkie dania na upały: 3 sprawdzone przepisy.

Chłodnik bez gotowania, sałatka z łososiem, szybka frittata z warzywami i szynką to świetny pomysł na lunch czy lekki obiad. Przyrządzenie każdego z nich nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Są przecież wakacje – kto by chciał godzinami stać przy garach!

Ogórkowy chłodnik bez gotowania

Jeśli wszystkie składniki chłodnika schłodzimy wcześniej w lodówce, zupę można podać od razu po przyrządzeniu, dodając ewentualnie garść kruszonego lodu.

Składniki:

4 ogórki

2 ząbki czosnku

4 cebulki dymki

2 łyżeczki musztardy

sok z cytryny

łyżeczka zmielonego kminku

2 łyżki posiekanego koperku

20 dag sera typu feta

szklanka niegazowanej wody mineralnej

200 ml jogurtu bałkańskiego

sól

pieprz

szczypta cukru

Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, pokroić w cieniutkie krążki.

Czosnek, dymki i ogórki zmiksować w blenderze, dodać wodę mineralną i jogurt, zmiksować ponownie.

Przyprawić do smaku kminkiem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny.

Ser pokroić w kostkę.

Chłodnik nalać do miseczek, posypać koperkiem i kostkami sera, ewentualnie schłodzić w lodówce.

Sałatka z łososiem i mozzarellą

Wbrew pozorom, sałatka jest dość sycąca. Podajemy ją od razu po przyrządzeniu, dopóki łosoś jest gorący.

Składniki:

Winegret: ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, szczypta cukru, 2-3 łyżki oliwy.

Mała sałata lodowa (lub opakowanie mieszanki sałat)

20 dag mozzarelli

2 pomidory

2 cebulki dymki

strąk czerwonej papryki

2 kiszone ogórki

25 dag filetu z łososia

mąka

sól

pieprz

olej do smażenia

Sałatę porwać na kawałki (gotową mieszankę podzielić na 2 porcje) i rozłożyć na dużych płaskich talerzach.

Pomidory i ogórki opłukać, pokroić na plasterki.

Paprykę rozkroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić na paseczki. Mozzarellę pokroić na plastry.

Pokrojone warzywa i plastry sera porozkładać na sałacie.Dymki oczyścić i posiekać.

Z przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i oliwy zmieszać winegret.

Filet z łososia pokroić na paseczki, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju.

Paseczki łososia rozłożyć na warzywach, całość posypać krążkami dymki, skropić winegretem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Kolorowa frittata

Frittatę można przyrządzać z dodatkiem dowolnych warzyw, z szynką, wędzonym łososiem i ziołami.Składniki:

8 jajek

2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)

gruby plaster szynki

2 łyżki zielonego groszku z puszki

2 łyżki pestek słonecznika

łyżka posiekanej natki

olej do smażenia

sól

pieprz

Szynkę pokroić w kostkę.

Groszek odcedzić z zalewy.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Olej rozgrzać na patelni, jajka roztrzepać z serem, solą i pieprzem, dodać szynkę, groszek i pestki, masę wlać na patelnię i smażyć, aż się zetnie (gdy przykryjemy patelnię, frittata zetnie się szybciej).

Odwrócić i dosmażyć, wyłożyć na półmisek, posypać natką.

Kroić na porcje jak tort.

Można też podawać na zimno.