Kurczak balsamiczny z warzywami smakuje obłędnie. Proste danie z jednej patelni
Kurczak balsamiczny z warzywami to przepis na pyszny, aromatyczny i zdrowy obiad. Bardzo szybko może stać się ulubionym daniem, ponieważ czas przygotowania jest krótki, składniki są w sklepach przez cały rok i robi się je na jednej patelni. Oto łatwy przepis na kurczaka w sosie balsamicznym z dodatkiem warzyw.
Spis treści
- Jak zrobić kurczaka balsamicznego?
- Przepis na kurczaka balsamicznego z warzywami
- Jak wzbogacić kurczaka balsamicznego z warzywami?
- Co podawać do kurczaka balsamicznego?
- Przepis na kurczaka balsamicznego - krok po kroku
Jak zrobić kurczaka balsamicznego?
Krok 1: Zamarynować kurczaka w 1/4 sosu balsamicznego.
Krok 2: Ugotować słodkiego ziemniaka.
Krok 3: Smażyć kurczaka i kolejno dodawać warzywa.
Krok 4: Wlać pozostały sos balsamiczny i dusić około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty.
Krok 5: Podawać na gorąco z rożnymi dodatkami.
Przepis na kurczaka balsamicznego z warzywami
- To łatwy przepis na obłędny obiad dla całej rodziny.
- Danie nie zajmuje wiele czasu i wszystko robi się na jednej dużej patelni.
- Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Połowa z nich to przyprawy.
- Do sosu balsamicznego najlepsza będzie ostra musztarda jak Dijon lub sarepska.
- Batat zastąpią małe ziemniaki.
- Do dania pasuje czerwona cebula, szalotka lub dymka.
- Kurczaka można zamarynować w sosie balsamicznym wcześniej. Im dłużej będzie leżakował w sosie, tym lepiej będzie smakował.
- Smak i aromat danie zachowa przez pięć dni pod warunkiem, że będzie przechowywane w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku.
- Potrawa dobrze smakuje następnego dnia. Można odgrzać ją w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub na patelni.
- Kawałki kurczaka zamarynowanie w sosie balsamicznym można zamrozić. W ten sposób zachowa swoje właściwości przez trzy miesiące.
Jak wzbogacić kurczaka balsamicznego z warzywami?
Potrawę można przyrządzać w wielu różnych wersjach. Do kurczaka i warzyw pasują inne składniki jak:
- grzyby, bakłażan, papryka, zielona i żółta fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, zielony groszek lub szpinak
- starta mozzarella, pokruszona feta lub ser pleśniowy, parmezan
- sok z cytryny lub pomarańczy, miód, syrop klonowy
- płatki chili, zioła prowansalskie, suszona bazylia i tymianek
- oliwki, kapary, posiekane orzechy i migdały
Co podawać do kurczaka balsamicznego?
Aby obiad z kurczakiem balsamicznym i warzywami był kompletny, można podać go z różnymi dodatkami. Do potrawy pasuje ryż, komosa ryżowa lub kasza. Sprawdzi się również chleb, bułki czy chrupiące pieczywo czosnkowe. Danie pysznie smakuje z chrupiącą surówką i kolorową sałatą.
Przepis na kurczaka balsamicznego - krok po kroku
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
- 800 g pierś kurczaka
- 1 batat (słodki ziemniak)
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
sos balsamiczny:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
1. Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Obrany batat i cebulę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w ćwierćplastry. Czosnek przecisnąć przez praskę
2. Składniki sosu balsamicznego wymieszać w misce. 1/4 sosu wlać do kurczaka, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
3. Batat ugotować w wodzie lub na parze (około 10 minut). Odcedzić i odstawić.
4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Smażyć kurczaka 2 minuty, a następnie dodać cebulę. Smażyć, cały czas mieszając, aż kurczak całkowicie zmieni kolor.
5. Dodać cukinię, pomidorki koktajlowe i czosnek. Smażyć 2 minuty.
6. Dodać ugotowany słodki ziemniak i wlać pozostały sos balsamiczny. Dusić na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
7. Podawać z ryżem, kaszą, chlebem oraz surówką lub sałatą.