Kurczak balsamiczny z warzywami smakuje obłędnie. Proste danie z jednej patelni

2023-01-19 10:52

Kurczak balsamiczny z warzywami to przepis na pyszny, aromatyczny i zdrowy obiad. Bardzo szybko może stać się ulubionym daniem, ponieważ czas przygotowania jest krótki, składniki są w sklepach przez cały rok i robi się je na jednej patelni. Oto łatwy przepis na kurczaka w sosie balsamicznym z dodatkiem warzyw.

kurczak balsamiczny
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić kurczaka balsamicznego?
  2. Przepis na kurczaka balsamicznego z warzywami
  3. Jak wzbogacić kurczaka balsamicznego z warzywami?
  4. Co podawać do kurczaka balsamicznego?
  5. Przepis na kurczaka balsamicznego - krok po kroku

Jak zrobić kurczaka balsamicznego?

Krok 1: Zamarynować kurczaka w 1/4 sosu balsamicznego.

Krok 2: Ugotować słodkiego ziemniaka.

Krok 3: Smażyć kurczaka i kolejno dodawać warzywa.

Krok 4: Wlać pozostały sos balsamiczny i dusić około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty.

Krok 5: Podawać na gorąco z rożnymi dodatkami.

Przepis na kurczaka balsamicznego z warzywami

  • To łatwy przepis na obłędny obiad dla całej rodziny.
  • Danie nie zajmuje wiele czasu i wszystko robi się na jednej dużej patelni.
  • Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Połowa z nich to przyprawy.
  • Do sosu balsamicznego najlepsza będzie ostra musztarda jak Dijon lub sarepska.
  • Batat zastąpią małe ziemniaki.
  • Do dania pasuje czerwona cebula, szalotka lub dymka.
  • Kurczaka można zamarynować w sosie balsamicznym wcześniej. Im dłużej będzie leżakował w sosie, tym lepiej będzie smakował.
  • Smak i aromat danie zachowa przez pięć dni pod warunkiem, że będzie przechowywane w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku.
  • Potrawa dobrze smakuje następnego dnia. Można odgrzać ją w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub na patelni.
  • Kawałki kurczaka zamarynowanie w sosie balsamicznym można zamrozić. W ten sposób zachowa swoje właściwości przez trzy miesiące.

Jak wzbogacić kurczaka balsamicznego z warzywami?

Potrawę można przyrządzać w wielu różnych wersjach. Do kurczaka i warzyw pasują inne składniki jak:

  • grzyby, bakłażan, papryka, zielona i żółta fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, zielony groszek lub szpinak
  • starta mozzarella, pokruszona feta lub ser pleśniowy, parmezan
  • sok z cytryny lub pomarańczy, miód, syrop klonowy
  • płatki chili, zioła prowansalskie, suszona bazylia i tymianek
  • oliwki, kapary, posiekane orzechy i migdały

Co podawać do kurczaka balsamicznego?

Aby obiad z kurczakiem balsamicznym i warzywami był kompletny, można podać go z różnymi dodatkami. Do potrawy pasuje ryż, komosa ryżowa lub kasza. Sprawdzi się również chleb, bułki czy chrupiące pieczywo czosnkowe. Danie pysznie smakuje z chrupiącą surówką i kolorową sałatą.

Przepis na kurczaka balsamicznego - krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

  • 800 g pierś kurczaka
  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

sos balsamiczny:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz

1. Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Obrany batat i cebulę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w ćwierćplastry. Czosnek przecisnąć przez praskę

2. Składniki sosu balsamicznego wymieszać w misce. 1/4 sosu wlać do kurczaka, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

3. Batat ugotować w wodzie lub na parze (około 10 minut). Odcedzić i odstawić.

4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Smażyć kurczaka 2 minuty, a następnie dodać cebulę. Smażyć, cały czas mieszając, aż kurczak całkowicie zmieni kolor.

5. Dodać cukinię, pomidorki koktajlowe i czosnek. Smażyć 2 minuty.

6. Dodać ugotowany słodki ziemniak i wlać pozostały sos balsamiczny. Dusić na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

7. Podawać z ryżem, kaszą, chlebem oraz surówką lub sałatą.

Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?