Kuchnia japońska - najzdrowsza kuchnia na świecie
W kuchni japońskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych kuchni świata, dominują warzywa, owoce morza i świeże ryby. To dzięki takiemu menu Japończycy są długowieczni i szczupli. To zupełnie inna kuchnia niż nasza. Sprawdź, jakie są jej przysmaki.
Spis treści
Mięso w kuchni japońskiej
Mięso na stole u Japończyków pojawia się rzadko, raczej wołowina niż wieprzowina. Najbardziej ceniona jest wołowina japońska, od krów pojonych piwem i masowanych. Krucha i równomiernie przerośnięta tłuszczem wyglądem przypomina marmur. Niestety, bardzo wysoka cena sprawia, że nie każdego na nią stać.
Ryż, tofu i glony
Kuchnia japońska nie może istnieć bez ryżu, jednak nie chińskiego czy tajskiego, ale japońskiego. Biały, po ugotowaniu lekko kleisty, ma okrągłe małe ziarna i właściwy sobie tylko właściwy smak.
Ważne miejsce zajmuje tofu, glony i japońskie grzyby, które ani z wyglądu, ani ze smaku nie przypominają naszych. Większość z tych produktów można kupić w sklepach z orientalną i ze zdrową żywnością, w dobrych sklepach spożywczych. Sos sojowy, tofu czy japońskie grzyby są dostępne nawet w supermarketach. Najtrudniej jest z japońskim ryżem, ale można go zastąpić zwykłym białym, pod warunkiem że ma okrągłe ziarna. Do posiłku zamiast sake ostatecznie można użyć innego białego wytrawnego wina.