Kuchnia japońska - najzdrowsza kuchnia na świecie

2016-09-15 17:41

W kuchni japońskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych kuchni świata, dominują warzywa, owoce morza i świeże ryby. To dzięki takiemu menu Japończycy są długowieczni i szczupli. To zupełnie inna kuchnia niż nasza. Sprawdź, jakie są jej przysmaki.

kuc_hnia_japonska.jpg
Autor: photos.com Kuchnia japońska jest lekka i zdrowa, bogata w warzywa, ryby i zdrowe tofu.

Spis treści

  1. Mięso w kuchni japońskiej
  2. Ryż, tofu i glony

Mięso w kuchni japońskiej

Mięso na stole u Japończyków pojawia się rzadko, raczej wołowina niż wieprzowina. Najbardziej ceniona jest wołowina japońska, od krów pojonych piwem i masowanych. Krucha i równomiernie przerośnięta tłuszczem wyglądem przypomina marmur. Niestety, bardzo wysoka cena sprawia, że nie każdego na nią stać.

Ryż, tofu i glony

Kuchnia japońska nie może istnieć bez ryżu, jednak nie chińskiego czy tajskiego, ale japońskiego. Biały, po ugotowaniu lekko kleisty, ma okrągłe małe ziarna i właściwy sobie tylko właściwy smak.

Ważne miejsce zajmuje tofu, glony i japońskie grzyby, które ani z wyglądu, ani ze smaku nie przypominają naszych. Większość z tych produktów można kupić w sklepach z orientalną i ze zdrową żywnością, w dobrych sklepach spożywczych. Sos sojowy, tofu czy japońskie grzyby są dostępne nawet w supermarketach. Najtrudniej jest z japońskim ryżem, ale można go zastąpić zwykłym białym, pod warunkiem że ma okrągłe ziarna. Do posiłku zamiast sake ostatecznie można użyć innego białego wytrawnego wina.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE