Kiedy kiszę ogórki w słoikach, zawsze dodaję ten składniki. Chrupią i nie są puste w środku
Coraz więcej osób robi domowe przetwory. Najczęściej przygotowuje się ogórki kiszone, które w zimie są, jak znalazł. Może się zdarzyć, że ogórki kiszone wyjdą miękkie i puste w środku. Istnieje jednak jeden prosty patent za małe pieniądze, dzięki któremu ogórki są zawsze chrupiące i pełne. Co zrobić, aby ogórki kiszone nie były miękkie i puste w środku? Oto prosty trik kulinarny.

Spis treści
- Dlaczego ogórki kiszone są miękkie i puste w środku?
- Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?
- Dlaczego warto dodać cytrynę do ogórków kiszonych?
- Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone?
- Chrupiące ogórki kiszone – najlepsze przepisy
Dlaczego ogórki kiszone są miękkie i puste w środku?
Słoiki z ogórkami kiszonymi to podstawa domowych przetworów na zimę. Są pyszne, zawierają sporą dawkę zdrowia, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Czasem może zdarzyć się, że po ukiszeniu ogórki nie są smaczne. Nikt nie lubi miękkich i pustych w środku ogórków. Jakie są tego przyczyny?
- Źle dobrane ogórki – zbyt duże i dojrzałe ogórki po ukiszeniu mogą być puste w środku. Niektóre odmiany ogórków mają delikatniejszą skórkę i więcej wody, co sprawia, że łatwiej miękną podczas kiszenia.
- Brak namoczenia – przed kiszeniem warto namoczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin. Pomaga to usunąć powietrze z ich wnętrza i zapobiega powstawaniu pustej przestrzeni.
- Zbyt ciasne ułożenie w słoiku – takie ułożenie utrudnia dostęp solanki do wszystkich ogórków i może prowadzić do nierównomiernego kiszenia.
- Niewystarczająca ilość soli – jest to niezbędny składnik, dzięki któremu ogórki pozostają twarde. Zbyt mała jej ilość sprzyja mięknięciu ogórków. Dodatkowo sól hamuje rozwój bakterii.
- Niewłaściwe warunki kiszenia – wysoka temperatura przyspiesza proces fermentacji, co może prowadzić do nadmiernego wytwarzania gazów i rozkładu miąższu ogórka, przez co stają się miękkie.
- Brak kwasu mlekowego – powstający podczas fermentacji kwas, konserwuje ogórki i zapobiega ich psuciu się. Niewłaściwe warunki mogą prowadzić do niedoboru kwasu mlekowego i mięknięcia ogórków.
- Zbyt długi czas kiszenia – jeżeli ogórki kiszą się zbyt długo, niektóre substancje odpowiadające za jędrność całkowicie się rozkładają.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?
Aby domowe ogórki kiszone były pyszne i chrupiące, a nie puste i miękkie, wystarczy zastosować prosty i tani patent. Dzięki niemu ogórki po ukiszeniu będą smakować rewelacyjnie. Staną się twarde i bez pustych przestrzeni. Do słoików z ogórkami kiszonymi warto włożyć po jednym plasterku cytryny. Ten trik sprawi, że ogórki nie będą puste. Pozostaną jędrne i chrupiące. Dzięki cytrynie staną się też nieco bardziej orzeźwiające w smaku.
Dlaczego warto dodać cytrynę do ogórków kiszonych?
Domowe ogórki kiszone będą chrupiące i bez pustego środka, jeżeli doda się do nich cytrynę. Plasterki należy ułożyć na wierzchu na ogórkach pod zakrętką.
Po co więc wkładać plasterki cytryny do słoików z ogórkami kiszonymi? Cytryna zawiera kwas cytrynowy, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH w solance. Jest to bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu fermentacji i zapobiega rozwojowi niepożądanych bakterii. Kwas cytrynowy wpływa na strukturę ogórków. Pomaga zachować jędrność i chrupkość. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Hamuje powstawanie pleśni na powierzchni solanki. Działa jak naturalny konserwant, wspomagając proces kiszenia i przedłużając trwałość ogórków.
Warto pamiętać, aby cytrynę odpowiednio przygotować, zanim trafi do słoików z ogórkami. Trzeba dokładnie ją umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia, resztki pestycydów i mikroorganizmów zostaną usunięte.
Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone?
Cytryna w słoikach z ogórkami kiszonymi sprawi, że ogórki będą chrupiące i pełne w środku. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas robienia domowych przetworów z ogórków?
- Ogórki powinny być świeże i młode niedużych rozmiarów.
- Do słoików warto włożyć czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie, które nie tylko poprawiają smak, ale także zapobiegają rozwojowi niepożądanych bakterii.
- Ważne są proporcje wody i soli. Na jeden litr wody należy wsypać jedną łyżkę soli.
- Kiszone ogórki powinno przechowywać się w miejscu o temperaturze od 18 do 22 stopni C.
- Ogórki muszą być są całkowicie zanurzone w solance i znajdować się pod jej powierzchnią.
- Słoiki na przetwory powinny być czyste i suche, a zakrętki szczelne.
Chrupiące ogórki kiszone – najlepsze przepisy
Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na ogórki kiszone, które bez problemu przygotujecie w domu. Poznajcie sprytne sposoby na najlepsze domowe ogórki kiszone, które zachwycą smakiem i chrupkością w zimowe dni. Przygotowane według tych przepisów nigdy nie będą miękkie i puste w środku.
- Najprostszy przepis na ogórki kiszone - ogórki kiszone z przyprawą do kwaszenia ogórków
- Ogórki kiszone z czasów Wyspiańskiego. Ten przepis był hitem w 1895 roku
- Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis
- Ogórki z liśćmi dębu - jak kisić?
- Kiszone ogórki od Magdy Gessler – dowiedz się, co robi różnicę
Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na pyszne sałatki z ogórków. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o ogórkach kiszonych.
