Spis treści
Czy ciasto marchewkowe jest keto?
Tradycyjne ciasto marchewkowe niestety nie należy do wypieków, które można spożywać na diecie ketogenicznej. Jednak zamieniając niektóre składniki, można zrobić pyszne i niskokaloryczne ciasto z marchewką. Tego typu wypieki zawierają mało węglowodanów i cukru, ale są równie pyszne.
Składniki do keto ciasta marchewkowego
Do upieczenia pysznego ciasta marchewkowego, które można jeść na diecie keto, potrzebne są składniki, które łatwo dostać w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok. Do keto ciast nie używa się mąki pszennej, ani białego cukru. Składniki te zastępuje się zdrową mąką migdałową i zamiennikami cukru. Na liście składników znajdują się także jajka, masło i orzechy oraz wiórki kokosowe. Tytułowa marchewka jest dozwolonym produktem na diecie ketogenicznej, ale należy spożywać ją w umiarze.
Przepisy na keto ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe upieczone według keto przepisu jest pyszne i łatwe do zrobienia. Poniżej znajdziecie trzy proste i sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe niskokaloryczne:
- Keto ciasto marchewkowe – podstawowy przepis na niskowęglowodanowy wypiek z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto robi się szybko i w łatwy sposób.
- Przekładane keto ciasto marchewkowe – między dwoma blatami lekkiego ciasta znajduje się krem z serka śmietankowego, który wieńczy ciasto. Wypiek wzbogacają orzechy pekan.
- Kakaowe keto ciasto marchewkowe – prosty przepis na pyszne ketogeniczne ciasto bez cukru i bez glutenu. Idealnym uzupełnieniem jest lekki krem śmietankowy, którym dekoruje się ciasto.
Keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 szklanki tartej marchwi
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki słodzika
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze. Dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Zblendować.
2. Do mieszanki wbić jajka, wsypać słodzik i wlać roztopione masło. Zmiksować do połączenia składników.
3. Dodać startą marchewkę i orzechy. Wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
6. Przed podaniem pokroić na porcje.
Przekładane keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 2 i 1/2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
- 3/4 szklanki słodzika
- 180 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki słodzika
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Miękkie masło ubić ze słodzikiem na puch. Dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas ubijając, wbić po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
2. Mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Suche składniki stopniowo wsypywać do mokrych i mieszać do połączenia.
3. Dodać startą marchewkę i 1 szklankę posiekanych orzechów pekan. Wymieszać.
4. Ciasto podzielić na dwie równie części i przelać je do 2 tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
5. Przygotować krem. Serek śmietankowy ubić z masłem. Wsypać słodzik i dodać ekstrakt waniliowy. Wlać śmietankę i miksować, aż powstanie puszysty krem.
6. Na jeden z blatów ciasta wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały krem. Wierzch posypać orzechami pekan.
7. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
8. Przed podaniem pokroić na porcje.
Kakaowe keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 200 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 5 jajek
- 3 łyżki słodzika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 1 łyżka słodzika
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z roztopionym masłem, słodzikiem i wanilią. Dodać startą marchewkę, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wsypać mąkę kokosową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż składniki się połączą.
2. Ciasto przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
4. Przygotować krem. Serek śmietankowy podgrzać w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Wsypać słodzik i dodać skórkę cytrynową. Wymieszać.
5. Wierzch ciasta równomiernie posmarować kremem serowym i wstawić do lodówki.
6. Podawać schłodzone.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i niskokaloryczne desery.