Keto ciasto marchewkowe. 3 przepisy na najlepsze niskowęglowodanowe ciasto

2023-07-07 14:29

Ci, którzy zrzucają zbędne kilogramy, nie muszą odmawiać sobie pysznych słodkich wypieków. Aby upiec domowe ciasto marchewkowe, wystarczy zamienić kilka tradycyjnych produktów na te, które zawierają o wiele mnie węglowodanów. Przed wami trzy łatwe i szybkie przepisy na rozpływające się w ustach keto ciasto marchewkowe.

keto ciasto marchewkowe
Autor: Shutterstock Oto trzy dietetyczne przepisy na keto ciasto marchewkowe, z których warto skorzystać.

Spis treści

  1. Czy ciasto marchewkowe jest keto?
  2. Składniki do keto ciasta marchewkowego
  3. Przepisy na keto ciasto marchewkowe
  4. Keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
  5. Przekładane keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
  6. Kakaowe keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku

Czy ciasto marchewkowe jest keto?

Tradycyjne ciasto marchewkowe niestety nie należy do wypieków, które można spożywać na diecie ketogenicznej. Jednak zamieniając niektóre składniki, można zrobić pyszne i niskokaloryczne ciasto z marchewką. Tego typu wypieki zawierają mało węglowodanów i cukru, ale są równie pyszne.

Składniki do keto ciasta marchewkowego

Do upieczenia pysznego ciasta marchewkowego, które można jeść na diecie keto, potrzebne są składniki, które łatwo dostać w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok. Do keto ciast nie używa się mąki pszennej, ani białego cukru. Składniki te zastępuje się zdrową mąką migdałową i zamiennikami cukru. Na liście składników znajdują się także jajka, masło i orzechy oraz wiórki kokosowe. Tytułowa marchewka jest dozwolonym produktem na diecie ketogenicznej, ale należy spożywać ją w umiarze.

Przepisy na keto ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe upieczone według keto przepisu jest pyszne i łatwe do zrobienia. Poniżej znajdziecie trzy proste i sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe niskokaloryczne:

  • Keto ciasto marchewkowe – podstawowy przepis na niskowęglowodanowy wypiek z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto robi się szybko i w łatwy sposób.
  • Przekładane keto ciasto marchewkowe – między dwoma blatami lekkiego ciasta znajduje się krem z serka śmietankowego, który wieńczy ciasto. Wypiek wzbogacają orzechy pekan.
  • Kakaowe keto ciasto marchewkowe – prosty przepis na pyszne ketogeniczne ciasto bez cukru i bez glutenu. Idealnym uzupełnieniem jest lekki krem śmietankowy, którym dekoruje się ciasto.

Keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 szklanki tartej marchwi
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki słodzika
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze. Dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Zblendować.

2. Do mieszanki wbić jajka, wsypać słodzik i wlać roztopione masło. Zmiksować do połączenia składników.

3. Dodać startą marchewkę i orzechy. Wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

6. Przed podaniem pokroić na porcje.

Przekładane keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 i 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 3/4 szklanki słodzika
  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Krem:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki słodzika
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Przygotowanie:

1. Miękkie masło ubić ze słodzikiem na puch. Dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas ubijając, wbić po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.

2. Mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Suche składniki stopniowo wsypywać do mokrych i mieszać do połączenia.

3. Dodać startą marchewkę i 1 szklankę posiekanych orzechów pekan. Wymieszać.

4. Ciasto podzielić na dwie równie części i przelać je do 2 tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

5. Przygotować krem. Serek śmietankowy ubić z masłem. Wsypać słodzik i dodać ekstrakt waniliowy. Wlać śmietankę i miksować, aż powstanie puszysty krem.

6. Na jeden z blatów ciasta wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały krem. Wierzch posypać orzechami pekan.

7. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

8. Przed podaniem pokroić na porcje.

Kakaowe keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 200 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • 3 łyżki słodzika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka słodzika
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

1. Jajka ubić z roztopionym masłem, słodzikiem i wanilią. Dodać startą marchewkę, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wsypać mąkę kokosową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż składniki się połączą.

2. Ciasto przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

4. Przygotować krem. Serek śmietankowy podgrzać w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Wsypać słodzik i dodać skórkę cytrynową. Wymieszać.

5. Wierzch ciasta równomiernie posmarować kremem serowym i wstawić do lodówki.

6. Podawać schłodzone.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i niskokaloryczne desery.

Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Listen on Spreaker.