Keto ciasto marchewkowe. 3 przepisy na najlepsze niskowęglowodanowe ciasto
Ci, którzy zrzucają zbędne kilogramy, nie muszą odmawiać sobie pysznych słodkich wypieków. Aby upiec domowe ciasto marchewkowe, wystarczy zamienić kilka tradycyjnych produktów na te, które zawierają o wiele mnie węglowodanów. Przed wami trzy łatwe i szybkie przepisy na rozpływające się w ustach keto ciasto marchewkowe.
Spis treści
- Czy ciasto marchewkowe jest keto?
- Składniki do keto ciasta marchewkowego
- Przepisy na keto ciasto marchewkowe
- Keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
- Przekładane keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
- Kakaowe keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czy ciasto marchewkowe jest keto?
Tradycyjne ciasto marchewkowe niestety nie należy do wypieków, które można spożywać na diecie ketogenicznej. Jednak zamieniając niektóre składniki, można zrobić pyszne i niskokaloryczne ciasto z marchewką. Tego typu wypieki zawierają mało węglowodanów i cukru, ale są równie pyszne.
Składniki do keto ciasta marchewkowego
Do upieczenia pysznego ciasta marchewkowego, które można jeść na diecie keto, potrzebne są składniki, które łatwo dostać w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok. Do keto ciast nie używa się mąki pszennej, ani białego cukru. Składniki te zastępuje się zdrową mąką migdałową i zamiennikami cukru. Na liście składników znajdują się także jajka, masło i orzechy oraz wiórki kokosowe. Tytułowa marchewka jest dozwolonym produktem na diecie ketogenicznej, ale należy spożywać ją w umiarze.
Przepisy na keto ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe upieczone według keto przepisu jest pyszne i łatwe do zrobienia. Poniżej znajdziecie trzy proste i sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe niskokaloryczne:
- Keto ciasto marchewkowe – podstawowy przepis na niskowęglowodanowy wypiek z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto robi się szybko i w łatwy sposób.
- Przekładane keto ciasto marchewkowe – między dwoma blatami lekkiego ciasta znajduje się krem z serka śmietankowego, który wieńczy ciasto. Wypiek wzbogacają orzechy pekan.
- Kakaowe keto ciasto marchewkowe – prosty przepis na pyszne ketogeniczne ciasto bez cukru i bez glutenu. Idealnym uzupełnieniem jest lekki krem śmietankowy, którym dekoruje się ciasto.
Keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 szklanki tartej marchwi
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki słodzika
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze. Dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Zblendować.
2. Do mieszanki wbić jajka, wsypać słodzik i wlać roztopione masło. Zmiksować do połączenia składników.
3. Dodać startą marchewkę i orzechy. Wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
6. Przed podaniem pokroić na porcje.
Przekładane keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 2 i 1/2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
- 3/4 szklanki słodzika
- 180 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki słodzika
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Miękkie masło ubić ze słodzikiem na puch. Dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas ubijając, wbić po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
2. Mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Suche składniki stopniowo wsypywać do mokrych i mieszać do połączenia.
3. Dodać startą marchewkę i 1 szklankę posiekanych orzechów pekan. Wymieszać.
4. Ciasto podzielić na dwie równie części i przelać je do 2 tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
5. Przygotować krem. Serek śmietankowy ubić z masłem. Wsypać słodzik i dodać ekstrakt waniliowy. Wlać śmietankę i miksować, aż powstanie puszysty krem.
6. Na jeden z blatów ciasta wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały krem. Wierzch posypać orzechami pekan.
7. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
8. Przed podaniem pokroić na porcje.
Kakaowe keto ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 200 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 5 jajek
- 3 łyżki słodzika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 1 łyżka słodzika
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z roztopionym masłem, słodzikiem i wanilią. Dodać startą marchewkę, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wsypać mąkę kokosową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż składniki się połączą.
2. Ciasto przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
4. Przygotować krem. Serek śmietankowy podgrzać w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Wsypać słodzik i dodać skórkę cytrynową. Wymieszać.
5. Wierzch ciasta równomiernie posmarować kremem serowym i wstawić do lodówki.
6. Podawać schłodzone.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i niskokaloryczne desery.