Jeżyna - kiedy zbierać. Zastosowanie i właściwości zdrowotne jeżyn

2022-08-21 9:35

Jeżyna owocuje pod koniec lata. W sierpniu jej krzaki są pełne czarnych, słodkich owoców. Jej krzewy można uprawiać w ogródku, ale najsmaczniejsze owoce dają krzaki leśnych jeżyn, które spotkać można na obrzeżach lasów, niekiedy na polanach i przyleśnych łąkach. Wybierając się na weekendowy spacer warto zabrać ze sobą pojemniczek, do którego w razie czego nazbieramy tych pysznych owoców, bo są bardzo zdrowe. Sprawdź, jak wykorzystać jeżyny dla zdrowia.

Jeżyny
Autor: Shutterstock Jeżyny sa nie tylko bardzo smaczne, maja także swoje supermoce :)

Spis treści

  1. Jeżyna - zbiory
  2. Jeżyna - zastosowanie
  3. Jeżyna - właściwości
  4. Polecamy przepisy na przetwory i desery z jeżynami:

Jeżyna to krzew o płożących się, cienkich pędach pokrytych kolcami. Liście ma trójlistkowe lub pięciolistkowe, kwiaty białe. Owoce są koloru ciemnofioletowego, podobne do malin.

Jeżyna - zbiory

Liście zbieramy zanim roślina zakwitnie, przy końcu maja i na początku czerwca. Suszymy rozkładając cienką warstwą w miejscu przewiewnym, ocienionym. Owoce zbieramy w końcu lata i na początku jesieni, kiedy dojrzeją. Suszymy początkowo w temperaturze 4O°C, dosuszamy w temperaturze 60°C.

Jeżyna - zastosowanie

  • W kuchni: doskonały surowiec na konfitury, soki, dżemy oraz kompoty i nalewki.
  • W apteczce: napary, odwary, nalewki, soki.
  • Napar z liści: 1 łyżkę liści zalewamy szklanką wrzątku, trzymamy pod przykryciem 10 minut, odcedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po szklance naparu.
  • Napar z owoców: 2 łyżki suszonych owoców zalewamy szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Po ostudzeniu i przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie.

Dalszy ciąg pod filmem ⇓⇓

Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
  • Odwar z liści: łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody, gotujemy przez ok. 3-5 minut. Po ostygnięciu, przecedzamy. Stosujemy w przypadkach zaburzeń żołądkowych i przeziębień. Pijemy w 2-3 porcjach między posiłkami. Odwaru używamy do okładów przy chorobach skóry.
  • Nalewka: Owoce jeżyn (niemyte, o tym dlaczego nie myć jeżyn piszemy tutaj) zalewamy wódką w proporcji 1:10. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym okresie odcedzamy. Pijemy 2 -3 kieliszki dziennie jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Jeżyna - właściwości

Można stosować w zaburzeniach przemiany materii, w złym trawieniu, biegunce, w schorzeniach dróg oddechowych, jak kaszel, chrypka oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Reguluje przemianę materii. Zewnętrznie, w postaci okładów na rany i owrzodzenia oraz do płukania gardła. Natomiast sok działa przeciwgorączkowo.

Polecamy przepisy na przetwory i desery z jeżynami:

Dżem z jeżyn - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Jeżynówka z wanilią - jak zrobić nalewkę z jeżyn, ile cukru dodać

Jeżyny nadają się do wypieków:

Placek z jeżynami i z kruszonką: przepis na wykwintne ciasto

Tartaletki z kremem i jeżynami (orkiszowe, bezmleczne i bezjajeczne)

Leśne smaki - co wiesz o jeżynach?

Pytanie 1 z 9
Jaki inny owoc jeżyny przypominają kształtem?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE