Jeżyna - kiedy zbierać. Zastosowanie i właściwości zdrowotne jeżyn
Jeżyna owocuje pod koniec lata. W sierpniu jej krzaki są pełne czarnych, słodkich owoców. Jej krzewy można uprawiać w ogródku, ale najsmaczniejsze owoce dają krzaki leśnych jeżyn, które spotkać można na obrzeżach lasów, niekiedy na polanach i przyleśnych łąkach. Wybierając się na weekendowy spacer warto zabrać ze sobą pojemniczek, do którego w razie czego nazbieramy tych pysznych owoców, bo są bardzo zdrowe. Sprawdź, jak wykorzystać jeżyny dla zdrowia.
Spis treści
- Jeżyna - zbiory
- Jeżyna - zastosowanie
- Jeżyna - właściwości
- Polecamy przepisy na przetwory i desery z jeżynami:
Jeżyna to krzew o płożących się, cienkich pędach pokrytych kolcami. Liście ma trójlistkowe lub pięciolistkowe, kwiaty białe. Owoce są koloru ciemnofioletowego, podobne do malin.
Jeżyna - zbiory
Liście zbieramy zanim roślina zakwitnie, przy końcu maja i na początku czerwca. Suszymy rozkładając cienką warstwą w miejscu przewiewnym, ocienionym. Owoce zbieramy w końcu lata i na początku jesieni, kiedy dojrzeją. Suszymy początkowo w temperaturze 4O°C, dosuszamy w temperaturze 60°C.
Jeżyna - zastosowanie
- W kuchni: doskonały surowiec na konfitury, soki, dżemy oraz kompoty i nalewki.
- W apteczce: napary, odwary, nalewki, soki.
- Napar z liści: 1 łyżkę liści zalewamy szklanką wrzątku, trzymamy pod przykryciem 10 minut, odcedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po szklance naparu.
- Napar z owoców: 2 łyżki suszonych owoców zalewamy szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Po ostudzeniu i przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie.
Dalszy ciąg pod filmem ⇓⇓
- Odwar z liści: łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody, gotujemy przez ok. 3-5 minut. Po ostygnięciu, przecedzamy. Stosujemy w przypadkach zaburzeń żołądkowych i przeziębień. Pijemy w 2-3 porcjach między posiłkami. Odwaru używamy do okładów przy chorobach skóry.
- Nalewka: Owoce jeżyn (niemyte, o tym dlaczego nie myć jeżyn piszemy tutaj) zalewamy wódką w proporcji 1:10. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym okresie odcedzamy. Pijemy 2 -3 kieliszki dziennie jako środek napotny i przeciwgorączkowy.
Jeżyna - właściwości
Można stosować w zaburzeniach przemiany materii, w złym trawieniu, biegunce, w schorzeniach dróg oddechowych, jak kaszel, chrypka oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Reguluje przemianę materii. Zewnętrznie, w postaci okładów na rany i owrzodzenia oraz do płukania gardła. Natomiast sok działa przeciwgorączkowo.
Polecamy przepisy na przetwory i desery z jeżynami:
Dżem z jeżyn - jak zrobić? [sprawdzony przepis]
Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać
Jeżynówka z wanilią - jak zrobić nalewkę z jeżyn, ile cukru dodać
Jeżyny nadają się do wypieków:
Placek z jeżynami i z kruszonką: przepis na wykwintne ciasto
Tartaletki z kremem i jeżynami (orkiszowe, bezmleczne i bezjajeczne)