Jarmuż na 10 sposobów: do obiadu, na sałakę, koktajl i nawet chipsy
Jarmuż jest zdrowy i bardzo uniwersalny. Znakomity na sałatki, ciepłe jarzynki, jako dodatek do zup i koktajli, wyśmienity na chipsy. Oto 10 przepisów na dania z jarmużem, które warto wypróbować.
Jarmuż nie jest jeszcze u nas tak popularny jak inne kapustne, ale ma predyspozycje do tego by stać się hitem zdrowej kuchni. Zwłaszcza zimą, kiedy świeżych warzyw mamy jak na lekarstwo, zimnolubny jarmuż może okazać się znakomitym rozwiązaniem, które urozmaici nasza codzienną dietę. Młody jarmuż smakuje wyśmienicie na surowo - jest świetną baza do surówek i zielonych koktajli. Dojrzalsze liście są bardziej wyraziste w smaku i twardsze, więc świetnie sprawdzą się do przygotowania zupy lub ciepłej jarzynki. W galerii znajdziesz 10 różnorodnych pomysłów na jarmuż - zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na pewno znajdziesz przepis odpowiedni dla siebie. A więcej o tym, dlaczego warto jadać jarmuż regularnie przeczytasz w artykule: Jarmuż - właściwości i przeciwwskazania. Gdzie kupić, jak przygotować i jeść jarmuż?