Jarmuż - do czego go dodawać?
Jarmuż to urocze zielone warzywo o smaku kapusty. Można go dodawać niemal do wszystkiego. Sparwdza się jako dodatek do placków, sałatek, zup i sosów. Osoby, które nie cenią tego charakterystycznego smaku, z pewnością powinny docenić jego wygląd i użyć go do dekoracji potraw.
Spis treści
Jarmuż - charakterystyka
Jarmuż choć podobny jest do sałaty rzymskiej lub bujnej pietruszki, to w smaku raczej przypomina kapustę. Jeśli jest zebrany zbyt wcześnie, to może mieć gorzkawy posmak. Jarmuż można serwować na zimno, ale i na ciepło, niemalże do wszystkiego.
Jarmuż - do czego go wykorzystać?
Najlepiej komponuje się z tarkowanymi ziemniakami, mąką i olejem. Dlatego też wyjątkowo smakowite są placuszki z jarmużu i liście w cieście smażone w głębokim oleju. Jarmuż pasuje również do zup. Zarówno jako tzw. zielenina, ale i jako podstawowy składnik. Można z niego zrobić nawet bananowo-jarmużową owsiankę. Doskonale nadaje się też do owocowych i warzywnych koktajli oraz sałatek (głównie tych z jajkiem i żółtym serem). Jeśli ktoś nie lubi smaku jarmużu, to może go wykorzystać wyłącznie jako uroczą dekorację. Zielony, karbowany liść szczególnie dobrze wygląda na sałatce warzywnej, jajach z majonezem i różnych mięsiwach.