Jagody goji: jakie mają właściwości? Jak jeść owoce goji?

2018-04-10 16:26

Popularne ostatnio jagody goji to jeden z najnowszych przebojów na półkach ze zdrową żywnością. Warto wiedzieć, jakie mają właściwości, jak działają na organizm i jak je stosować w kuchni.

jakie-wlasciwosci-maja-jagody-goji-jak-je-jesc.jpg
Autor: photos.com Jagody goji można kupić przede wszystkim suszone

Spis treści

  1. Co zawierają owoce goji i jak wspomagają organizm?
  2. Właściwości jagód goji
  3. Zażywasz leki? Uważaj na jagody goji
  4. Jak jeść owoce goji? Zastosowanie kulinarne
  5. ZOBACZ nasze przepisy na dania z jagodami goji:
  6. Przeczytaj też:

Goji to popularna nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). W Polsce do tej pory był on głównie znany jako roślina ozdobna. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji. Jagody goji używane są od dawna w medycynie chińskiej, a o ich znaczeniu świadczy fakt, że prawie każdy chiński ziołowy specyfik ma je w swoim składzie. Sami Chińczycy oddają hołd tej roślinie podczas kilkudniowego corocznego festiwalu. Na naszym rynku dostępne są głównie suszone owoce goji, ale nawet w takiej postaci zawierają wiele cennych substancji.

Co zawierają owoce goji i jak wspomagają organizm?

Małe czerwone owoce goji są bogate w witaminę C, żelazo, selen, cynk oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Dzięki wysokiej dawce witaminy C jagody goji wzmacniają odporność organizmu. Żelazo zawarte w goji pomaga utrzymać prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi.

Goji zawierają ponadto sporo beta-karotenu oraz zeaksantynę i luteinę, które wspomagają wzrok. Jagody goji to również dobre źródło błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób cierpiących na zaparcia i odchudzających się.

Jagody goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą polisacharydów, które ułatwiają zasiedlanie jelit przez korzystną dla odporności florę bakteryjną.

Właściwości jagód goji

Owoce goji ze względu na swój skład mają wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne - ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Dlatego nazywane są także owocami młodości lub długowieczności. Entuzjaści zdrowej żywności twierdzą, że owoce goji mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, a nawet leczenia niepłodności. Badania na zwierzętach wykazały ponadto właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi. Obecnie bada się także właściwości przeciwnowotworowe rośliny.

Zażywasz leki? Uważaj na jagody goji

Aby uzyskać korzystny efekt, zaleca się regularne spożywanie 5–15 g suszonych jagód goji dziennie – z zastrzeżeniem, że osoby przyjmujące na stałe leki powinny zachować ostrożność, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi leków a składnikami zawartymi w jagodach goji. Panuje opinia, że po owoce goji nie powinny sięgać osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do leczenia zakrzepicy żył głębokich oraz przy wtórnym zapobieganiu zawałowi serca. Również osoby leczące cukrzycę i nadciśnienie krwi powinny skonsultować jedzenie jagód goji z lekarzem, ponieważ substancje w nich zawarte mogą wpływać na działanie niektórych leków stosowanych w tych chorobach.

Jak jeść owoce goji? Zastosowanie kulinarne

Jagody goji można jeść w postaci świeżej, ale suszone smakują równie dobrze. Można je dodawać do musli, kompotów, sałatek, zup, potraw z ryżu, ciast i innych deserów. Owoce te są składnikami ziołowych i owocowych herbat. Godny polecenia jest także sok z owoców goji, zazwyczaj  produkowany bez dodatku cukru i konserwantów. Goji można także stosować jako jeden ze składników domowego wina z owoców.

ZOBACZ nasze przepisy na dania z jagodami goji:

Koktajl fit - mango, ananas i jagody goji: przepis

Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi, nasionami goji, orzechami, kaparami i czerwoną cebulą

Przeczytaj też:

Inkaskie jagody

Jagody ACAI