Jakie są źródła błonnika? Które produkty są bogate w błonnik?

2018-04-16 21:26

Źródłem błonnika pokarmowego są rośliny. Wszystkie, bez wyjątku, zawierają błonnik, choć niektóre mają go bardzo niewiele. Sprawdź, jakie produkty są bogate w błonnik i jak włączyć je do codziennej diety, aby cieszyć się pełnią zdrowia.

Jakie są źródła błonnika? Które produkty są bogate w błonnik?
Autor: Shutterstock Źródła błonnika

Spis treści

  1. Produkty bogate w błonnik rozpuszczalny
  2. Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny

Warto znać źródła błonnika i na stałe wprowadzić je do diety, bo zarówno błonnik rozpuszczalny jak i błonnik nierozpuszczalny mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty bogate w błonnik rozpuszczalny

Głównym źródłem rozpuszczalnego błonnika są: rośliny strączkowe (soja, fasola, soczewica), owies, niektóre owoce i soki owocowe (gruszki - miąższ, jabłka - miąższ, śliwki, morele, brzoskwinie, banany), warzywa, takie jak: brokuły, marchew, karczochy, brukselka, kalarepa czy pasternak, bulwy korzeni i warzyw korzeniowych (słodkie ziemniaki i cebula).

Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny

Źródłami błonnika nierozpuszczalnego są z kolei: produkty pełnoziarniste, otręby z pszenicy, kukurydzy i jęczmienia, orzechy, skórka ziemniaków, nasiona dyni, słonecznika i sezamu, niektóre warzywa (kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory) oraz niektóre owoce (maliny, agrest, kiwi, awokado).

Niektóre owoce i warzywa (np. banany, ziemniaki) są źródłem zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Poszczególne części jednej rośliny mogą mieć bowiem różną zawartość błonnika. Śliwki mają grubą skórę, będącą źródłem błonnika nierozpuszczalnego, a soczysty miąższ - błonnika rozpuszczalnego.