Jakie dodatki do dań mięsnych? Ryż w trzech odsłonach
Ryż wcale nie musi być banalnym dodatkiem do mięsnej potrawy. Można przygotować go na wiele sposobów, dzięki czemu urozmaicimy smak serwowanej potrawy. Sprawdź, jak to zrobić.
Spis treści
Ryż ziołowy z czosnkową nutą
Składniki:
200 g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)
2 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
kilka posiekanych listków bazylii
1 łyża posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać czosnek oraz zioła i podgrzewać przez 2 min., do wyczucia przyjemnego aromatu. Dodać ryż i porządnie wymieszać.
Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ryż można podać w misce, lub używając małych filiżanek jako foremek ustawiać małe kopczyki. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie drobiu i dań z ryb.
Ryż kokosowy
Składniki:
400 g ryżu
½ szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
sól
Do garnka wsypać wypłukany ryż, zalać wodą i mlekiem kokosowym.
Dodać sól do smaku i zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż płyn odparuje.
Wyśmienicie smakuje w połączeniu z potrawami azjatyckimi.
Ryż z kurkuma, oliwkami i papryką
Składniki:
400 g ryżu
¼ zielonej papryki
¼ czerwonej papryki
10 oliwek
sól
pieprz
oliwa
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w małą kosteczkę papryki i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowany ryż, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu. Całość chwilę podgrzewać.
Podawać na ciepło w towarzystwie dań z wołowiny wieprzowiny i drobiu.