Jakie dodatki do dań mięsnych? Ryż w trzech odsłonach

2016-09-12 14:15 Magdalena Chajko
jakie-dodatki-do-miesnych-dan-ryz-w-trzech-odslonach.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomysły na dodatki do dań mięsnych.

Ryż wcale nie musi być banalnym dodatkiem do mięsnej potrawy. Można przygotować go na wiele sposobów, dzięki czemu urozmaicimy smak serwowanej potrawy. Sprawdź, jak to zrobić.

Ryż ziołowy z czosnkową nutą

Składniki:

200 g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)

2 łyżki masła

1-2 ząbki czosnku

kilka posiekanych listków bazylii

1 łyża posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać czosnek oraz zioła i podgrzewać przez 2 min., do wyczucia przyjemnego aromatu. Dodać ryż i porządnie wymieszać.

Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ryż można podać w misce, lub używając małych filiżanek jako foremek ustawiać małe kopczyki. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie drobiu i dań z ryb.

Ryż kokosowy

Składniki:

400 g ryżu

½ szklanki mleka kokosowego

2 szklanki wody

sól

Do garnka wsypać wypłukany ryż, zalać wodą i mlekiem kokosowym.

Dodać sól do smaku i zagotować.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż płyn odparuje.

Wyśmienicie smakuje w połączeniu z potrawami azjatyckimi.

Ryż z kurkuma, oliwkami i papryką

Składniki:

400 g ryżu

¼ zielonej papryki

¼ czerwonej papryki

10 oliwek

sól

kurkuma

pieprz

oliwa

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w małą kosteczkę papryki i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowany ryż, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu. Całość chwilę podgrzewać.

Podawać na ciepło w towarzystwie dań z wołowiny wieprzowiny i drobiu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE