Jakie dodatki do dań mięsnych? Ryż w trzech odsłonach
Ryż wcale nie musi być banalnym dodatkiem do mięsnej potrawy. Można przygotować go na wiele sposobów, dzięki czemu urozmaicimy smak serwowanej potrawy. Sprawdź, jak to zrobić.
![jakie-dodatki-do-miesnych-dan-ryz-w-trzech-odslonach.jpg](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Wd8V-S7kW-DYCi_jakie-dodatki-do-miesnych-dan-ryz-w-trzech-odslonach-jpg-664x442.jpg)
Spis treści
Ryż ziołowy z czosnkową nutą
Składniki:
200 g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)
2 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
kilka posiekanych listków bazylii
1 łyża posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać czosnek oraz zioła i podgrzewać przez 2 min., do wyczucia przyjemnego aromatu. Dodać ryż i porządnie wymieszać.
Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ryż można podać w misce, lub używając małych filiżanek jako foremek ustawiać małe kopczyki. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie drobiu i dań z ryb.
Ryż kokosowy
Składniki:
400 g ryżu
½ szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
sól
Do garnka wsypać wypłukany ryż, zalać wodą i mlekiem kokosowym.
Dodać sól do smaku i zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż płyn odparuje.
Wyśmienicie smakuje w połączeniu z potrawami azjatyckimi.
Ryż z kurkuma, oliwkami i papryką
Składniki:
400 g ryżu
¼ zielonej papryki
¼ czerwonej papryki
10 oliwek
sól
pieprz
oliwa
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w małą kosteczkę papryki i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowany ryż, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu. Całość chwilę podgrzewać.
Podawać na ciepło w towarzystwie dań z wołowiny wieprzowiny i drobiu.