Jakie dodatki do dań mięsnych? Ryż w trzech odsłonach

2016-09-12 14:15

Ryż wcale nie musi być banalnym dodatkiem do mięsnej potrawy. Można przygotować go na wiele sposobów, dzięki czemu urozmaicimy smak serwowanej potrawy. Sprawdź, jak to zrobić.

jakie-dodatki-do-miesnych-dan-ryz-w-trzech-odslonach.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomysły na dodatki do dań mięsnych.

Spis treści

  1. Ryż ziołowy z czosnkową nutą
  2. Ryż kokosowy
  3. Ryż z kurkuma, oliwkami i papryką

Ryż ziołowy z czosnkową nutą

Składniki:

200 g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)

2 łyżki masła

1-2 ząbki czosnku

kilka posiekanych listków bazylii

1 łyża posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać czosnek oraz zioła i podgrzewać przez 2 min., do wyczucia przyjemnego aromatu. Dodać ryż i porządnie wymieszać.

Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ryż można podać w misce, lub używając małych filiżanek jako foremek ustawiać małe kopczyki. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie drobiu i dań z ryb.

Ryż kokosowy

Składniki:

400 g ryżu

½ szklanki mleka kokosowego

2 szklanki wody

sól

Do garnka wsypać wypłukany ryż, zalać wodą i mlekiem kokosowym.

Dodać sól do smaku i zagotować.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż płyn odparuje.

Wyśmienicie smakuje w połączeniu z potrawami azjatyckimi.

Ryż z kurkuma, oliwkami i papryką

Składniki:

400 g ryżu

¼ zielonej papryki

¼ czerwonej papryki

10 oliwek

sól

kurkuma

pieprz

oliwa

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w małą kosteczkę papryki i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowany ryż, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu. Całość chwilę podgrzewać.

Podawać na ciepło w towarzystwie dań z wołowiny wieprzowiny i drobiu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE