Jak zrobić sos serowy do nachos? Prosty sposób na aromatyczny dip

2022-11-22 15:27

Sos serowy i chrupiące nachos to smakowita przekąska, którą najczęściej wcinamy w kinie. To małe danie można też bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Będzie smakować nie tylko w czasie seansu filmowego, ale i podczas meczu oraz na domowej imprezie. Poznaj łatwy sposób na przyrządzenie pysznego sosu serowego.

sos serowy
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Z czego zrobić sos serowy do nachos?
  2. Jak zrobić sos serowy do nachos?
  3. Jak zrobić sos serowy do nachos jak w kinie?
  4. Do czego jeszcze podawać sos serowy?

Z czego zrobić sos serowy do nachos?

Jaki powinien być dip serowy do nachos? Najlepszy sos z sera powinien być średnio gęsty i aksamitny. Do przyrządzenia domowej wersji tego dodatku do nachosów wystarczy kilka łatwo dostępnych składników. Najważniejszym produktem jest dobrej jakości ser. Na liście składników znajduje się także mleko oraz przyprawy - słodka i ostra papryka, kurkuma i czarny pieprz. Można przyrządzić ostry sos serowy, dodając drobno posiekaną papryczkę chili lub jalapeno oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dip można zrobić z różnych rodzajów sera. Może to być angielski cheddar, szwajcarski gruyere, włoska gorgonzola, serek topiony lub ser pleśniowy, który nada charakterystycznego smaku. Pysznie smakuje również sos serowy z kilku gatunków sera.

Jak zrobić sos serowy do nachos?

Podstawowy przepis na sos serowy jest łatwy i szybki. Składa się z kilku prostych kroków. Mleko przelewa się do rondelka i podgrzewa, uważając, aby go nie zagotować. Następnie wsypuje się starty na tarce żółty ser. Cały czas trzeba trzymać rondelek na małym ogniu i mieszać, aż ser całkowicie się roztopi i powstanie gęsta i jednolita masa. Pod koniec gotowania dodaje się przyprawy i jeszcze chwilę podgrzewa, cały czas mieszając. Rondelek zestawia się z ognia i odstawia do lekkiego ostygnięcia.

Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić, dodając garść sera. Natomiast za gęsty sos można rozrzedzić mlekiem. Warto pamiętać, że sos jeszcze zgęstnieje, więc najlepiej podawać go na ciepło. W takiej formie smakuje najlepiej.

Jak zrobić sos serowy do nachos z różnych gatunków sera? Taką wersję sosu serowego robi się dokładnie tak samo jak ten tradycyjny. Trzeba tylko pamiętać, aby wszystkie sery były starte na tarce lub rozdrobnione.

Jak zrobić sos serowy do nachos jak w kinie?

Sos o serowym smaku, który znany jest z kina, również można przyrządzić według prostego przepisu. W wersji kinowej jest gęstszy. Aby uzyskać taką konsystencję, dip należy zagęścić mąką z masłem, czyli zasmażką. Wystarczy roztopić jedną łyżkę masła, wsypać jedną łyżkę mąki i energicznie wymieszać. Kiedy się połączą, wlewa się 150 ml mleka, a po podgrzaniu wsypuje się 200 g startego żółtego sera i miesza, aż powstanie gęsty sos. Rondelek trzeba zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Do czego jeszcze podawać sos serowy?

Sos serowy jest uniwersalny i pasuje do wielu różnych przekąsek. Pysznie smakuje sos serowy z nachosami, ale równie dobry będzie podany z tortillą lub frytkami. Dip można serwować jako dodatek do naleśników, ciepłych i chrupiących grzanek oraz dań z makaronem w roli głównej. Pasuje również do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. 

Zobacz wideo i dowiedz się, jak rozpoznać prawdziwy żółty ser.

Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?