Jak wyczyścić ruszt kuchenki?
Ruszt kuchenki bardzo łatwo się przypala, dlatego warto go myć za każdym razem, gdy coś na niego wykipi, gdy pryskał na niego tłuszcz podczas smażenia. Zwłaszcza, że jego czyszczenie należy do najbardziej uciążliwych prac domowych. Podpowiadamy, jak skutecznie doczyścić kuchenkę.
Ruszt kuchenki czyścimy ostrą szczotką zwilżoną wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Można też przed myciem zspryskać go specjalnym preparatem do usuwania tłuszczu, tzw degraserem. Możemy też włożyć go do miski, zalać gorącym octem i zostawić na noc. Rano ruszt szorujemy szczotką i płuczemy.
Brudny ruszt posypujemy solą i podgrzewamy tak długo, aż sól zbrązowieje. Następnie ścieramy sól papierowym ręcznikiem. Później myjemy go roztworem octu i gorącej wody, na końcu płuczemy ściereczką zamoczoną w czystej wodzie.
Jeśli ruszt nie jest bardzo brudny, wystarczy jak umyjemy go wodą z dodatkiem sody w proporcji 2 -3 łyżki sody na 2 szklanki ciepłej wody.