Jak wybrać karpia na święta? Jak poznać, że karp jest świeży i będzie smaczny?

2017-12-13 17:09
jaka_bedzie_cena_karpia_na.jpg
Autor: pixabay.com Po czym poznać, że kupowany karp będzie smaczny?

Jak wybrać dobrego karpia? Na co zwracać uwagę, kupując żywą rybę? Jeśli zdecydujemy się na karpia, najlepiej wybrać tego polskiego. Jeśli w sklepie jest akwarium z karpiami, obejrzyj je dokładnie i poproś sprzedawcę o tego, który rusza się najżwawiej. Polecamy kilka przepisów na wigilijne dania z karpiem w roli głównej: Karp po żydowsku w galarecie, Karp smażony w sosie jogurtowym oraz Karp zapiekany w śmietanie.

Jak powinien wyglądać świeży karp?

Skóra karpia powinna być błyszcząca, a łuski powinny do niej ściśle przylegać. Na łuskach powinna być warstwa przezroczystego, śliskiego śluzu, a skrzela powinny być czerwonej barwy. Skóra świeżego karpia jest elastyczna i jędrna, a oczy wypukłe i błyszczące. Ryba, która długo leży, wydziela nieprzyjemny, zgniły, mulisty zapach, warto więc ją przed kupnem powąchać.

Sprawdź także >>> Jak patroszyć karpia?

Kup polskiego karpia!

Zasada "dobre, bo polskie" nie zawsze się sprawdza, jest jednak prawdziwa w przypadku karpia. Przede wszystkim dlatego, że nie odbył długiej podróży i nie zdążył się zepsuć. Ponadto polskie karpie hodowane są na paszach z naturalnych zbóż. Warto zapłacić troszkę więcej i dostać rybę najlepszej jakości.

Sprawdź także >>> Jak udekorować rybę na wigilię?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE