Jak sprawiać różne gatunki ryb?

2016-09-08 14:10

Unikasz kupowania całych świeżych ryb, bo nie wiesz jak powinno się je czyścić i skrobać? Jeśli zabierzesz się do tego metodycznie, przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Umiejętność sprawiania bardzo ci się przyda, ponieważ ryba źle oczyszczona może być niesmaczna.

jak-sprawiac-rozne-gatunki-ryb.jpg
Autor: pixabay.com Jak przygotować smaczną rybę?

Spis treści

  1. Jak się zabrać do patroszenia?
  2. Pstrąg, szczupak, sandacz - do faszerowania
  3. Usuwanie łusek

Jest wiele przepisów na ryby pieczone czy faszerowane, na przykład z grzybami, ziołami lub z warzywami. Do ich przygotowania potrzebna jest cała ryba. Nie zawsze możemy kupić taką, która jest już wypatroszona.

Jak się zabrać do patroszenia?

Rybę układa się na desce, najlepiej szklanej, ponieważ taka nie chłonie zapachów. Najpierw odcina się płetwy, następnie przytrzymuje się rybę za ogon i cienkim, długim nożem nacina brzuch (od ogona do głowy). Ze środka usuwa się wnętrzności, uważając, by nie uszkodzić pęcherza z żółcią. Gdy żółć się rozleje, mięso stanie się gorzkie i nie będzie nadawać się do jedzenia. Gorzki smak mają też skrzela, więc trzeba je wyjąć. Rybę należy dobrze opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć z wierzchu i w środku.

Pstrąg, szczupak, sandacz - do faszerowania

Rybę do faszerowania patroszy się, odcinając jedynie jej głowę od mięsa i kręgosłupa, jednak nie przecinając przełyku. Po czym pociąga się za głowę, wyciągając wraz z przełykiem wnętrzności. Inny sposób polega na wsunięciu palca wskazującego pod skrzela i wyciągnięciu ich zdecydowanym ruchem razem z wnętrznościami.

Usuwanie łusek

Łuski luźno osadzone, np. karpia, szybko usuwa się nożem. Rybę układa się na desce, przytrzymuje za ogon i przeciąga nóż od ogona do głowy. Do ryb o gęstej łusce, najlepiej jest użyć specjalnej skrobaczki. Niektóre ryby, m.in. lina i okonia, należy przed oskrobaniem sparzyć wrzątkiem - dopiero wtedy bez kłopotu można sobie poradzić z łuskami.

Na noże... czyli ostry quiz

Pytanie 1 z 8
Jakie ostrze ma nóż do filetowania?
Zdjęcie