Jak się rozgrzać? Naturalne produkty, które rozgrzewają i leczą

2018-03-01 9:31

W trakcie choroby dobrze jest się rozgrzać i wypocić. Oto lista naturalnych rozgrzewaczy, które pomogą uporać się z chorobą. Sprawdź, jakie produkty rozgrzeją przy zaczynającym się przeziębieniu oraz pomogą się wyleczyć.

naturalne-produkty-ktore-rozgrzewaja-i-lecza-jakie-sa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Imbir ma znakomite właściwości rozgrzewające

Spis treści

  1. Imbir
  2. Cynamon
  3. Kardamon
  4. Yogi tea
  5. Cebula
  6. Chrzan
  7. Czego nie jeść, a co jeść podczas choroby?

Imbir

Rozgrzewa, działa wykrztuśnie, odprężająco i bakteriobójczo.

Łyżkę startego kłącza zalej wrzątkiem i parz przez 5 minut. Napar pij, gdy jest jeszcze ciepły.

Można też zetrzeć na tarce 4 cm świeżego kłącza, dodać łyżkę miodu i zjeść na deser.

ZOBACZ TEŻ >>> Przepisy na herbatkę imbirową

Cynamon

Sproszkowany, dodany do kawy czy herbaty, rozgrzewa natychmiast.

Inny sposób – 1 litr mleka zagotuj z laską cynamonu, dodaj 2-3 łyżki miodu i pij napój, dopóki jest ciepły.

ZOBACZ TEŻ >>> Rozgrzewająca kawa po meksykańsku z likierem, cynamonem i czekoladą

Kardamon

Nadaje potrawom korzenny aromat.

Dodawaj go do ciast, pieczonych owoców i dań obiadowych.

Rozkruszonym warto przyprawiać herbatę i kawę.

ZOBACZ TEŻ >>> Herbata na mleku z cynamonem i kardamonem

Yogi tea

To rozgrzewająca herbatka o hinduskim rodowodzie.

Zalej litrem wrzątku po pół łyżeczki zmielonego cynamonu, kardamonu, imbiru i dodaj odrobinę pieprzu. Herbatkę pij ciepłą, z dodatkiem mleka i miodu.

Cebula

Sporządzony z niej syrop leczy katar i kaszel. Drobno posiekaj 2-3 cebule i układaj w słoiku, przesypując kolejne warstwy cukrem. Trzymaj w cieple przez dobę, aż wytworzy się sok. Pij go po kilka łyżek dziennie. Z kolei ból gardła złagodzi okład z ciepłej cebuli (zawiń w folie i podpiecz w piekarniku).

ZOBACZ TEŻ >>> Lecznica nalewka czosnkowa

Chrzan

Starty korzeń przełóż do słoika i posyp dużą ilością cukru. Odstaw na kilka godzin. Łyżkę syropu pij 3 razy dziennie.

ZOBACZ TEŻ >>> Lecznica nalewka z chrzanu

Czego nie jeść, a co jeść podczas choroby?

W trakcie choroby odstaw potrawy, które zakwaszają organizm, czyli zawierające białko - a więc mięso, nabiał, ponieważ wzmagają produkcje śluzu zalegającego w zatokach i oskrzelach. Zrezygnuj też ze słodyczy, ponieważ działają wychładzająco.

Sięgaj po świeże owoce (jabłka, winogrona, cytrusy) i warzywa (brokuły, szpinak, kiszona kapusta). Lekkostrawna dieta sprawia, że organizm skupia się na walce z chorobą, a nie na trawieniu.