Jak się rozgrzać? Naturalne produkty, które rozgrzewają i leczą
W trakcie choroby dobrze jest się rozgrzać i wypocić. Oto lista naturalnych rozgrzewaczy, które pomogą uporać się z chorobą. Sprawdź, jakie produkty rozgrzeją przy zaczynającym się przeziębieniu oraz pomogą się wyleczyć.
Spis treści
Imbir
Rozgrzewa, działa wykrztuśnie, odprężająco i bakteriobójczo.
Łyżkę startego kłącza zalej wrzątkiem i parz przez 5 minut. Napar pij, gdy jest jeszcze ciepły.
Można też zetrzeć na tarce 4 cm świeżego kłącza, dodać łyżkę miodu i zjeść na deser.
ZOBACZ TEŻ >>> Przepisy na herbatkę imbirową
Cynamon
Sproszkowany, dodany do kawy czy herbaty, rozgrzewa natychmiast.
Inny sposób – 1 litr mleka zagotuj z laską cynamonu, dodaj 2-3 łyżki miodu i pij napój, dopóki jest ciepły.
ZOBACZ TEŻ >>> Rozgrzewająca kawa po meksykańsku z likierem, cynamonem i czekoladą
Kardamon
Nadaje potrawom korzenny aromat.
Dodawaj go do ciast, pieczonych owoców i dań obiadowych.
Rozkruszonym warto przyprawiać herbatę i kawę.
ZOBACZ TEŻ >>> Herbata na mleku z cynamonem i kardamonem
Yogi tea
To rozgrzewająca herbatka o hinduskim rodowodzie.
Zalej litrem wrzątku po pół łyżeczki zmielonego cynamonu, kardamonu, imbiru i dodaj odrobinę pieprzu. Herbatkę pij ciepłą, z dodatkiem mleka i miodu.
Cebula
Sporządzony z niej syrop leczy katar i kaszel. Drobno posiekaj 2-3 cebule i układaj w słoiku, przesypując kolejne warstwy cukrem. Trzymaj w cieple przez dobę, aż wytworzy się sok. Pij go po kilka łyżek dziennie. Z kolei ból gardła złagodzi okład z ciepłej cebuli (zawiń w folie i podpiecz w piekarniku).
ZOBACZ TEŻ >>> Lecznica nalewka czosnkowa
Chrzan
Starty korzeń przełóż do słoika i posyp dużą ilością cukru. Odstaw na kilka godzin. Łyżkę syropu pij 3 razy dziennie.
ZOBACZ TEŻ >>> Lecznica nalewka z chrzanu
Czego nie jeść, a co jeść podczas choroby?
W trakcie choroby odstaw potrawy, które zakwaszają organizm, czyli zawierające białko - a więc mięso, nabiał, ponieważ wzmagają produkcje śluzu zalegającego w zatokach i oskrzelach. Zrezygnuj też ze słodyczy, ponieważ działają wychładzająco.
Sięgaj po świeże owoce (jabłka, winogrona, cytrusy) i warzywa (brokuły, szpinak, kiszona kapusta). Lekkostrawna dieta sprawia, że organizm skupia się na walce z chorobą, a nie na trawieniu.