Rozgrzewająca kawa po meksykańsku: z likierem, czekoladą i cynamonem [przepis]
Kawa dodaje energii, a ponadto potrafi poprawić humor. Rozgrzewająca kawa po meksykańsku - z likierem kawowym, czekoladą i cynamonem - to idealny napój na jesień i zimę. Sprawdź, jak ją zrobić. Podajemy łatwy przepis na aromatyczną kawę.
Kofeina to jeden z głównych powodów, dla którego pijamy kawę. Pobudza ona i orzeźwia, zmniejszając uczucie zmęczenia. Kawa pita w niewielkich ilościach zapobiega powstawanie wolnych rodników, które są przyczyną starzenia się organizmu ale w większych ilościach może niestety szkodzić.
Najczęściej pijemy ją rano. Kilka łyżeczek zmielonej kawy zalewamy gorącą wodą, czasami dodajemy mleko. Warto pokusić się o trochę inwencji twórczej i spróbować przygotować różnego rodzaje napoje na bazie kawy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mocnej kawy, musi być gorąca
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 kieliszek likieru kawowego (ok. 40 ml)
- 2 laski oraz szczypta mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kostki czekolady pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dwóch kubków. Czekoladę posypać cynamonem.
- Do gorącej, mocnej kawy wlać alkohol i wymieszać.
- Następnie kawę wlać do kubków z czekoladą. Delikatnie mieszając, rozpuścić czekoladę. Do każdego kubka włożyć laskę cynamonu, podawać na gorąco. Dla łasuchów proponujemy dodatek bitej śmietany lub gałkę lodów waniliowych.