Lecznicza nalewka z chrzanu: przepis na wzmacniającą nalewkę chrzanową
Nalewka chrzanowa to bardzo prosty w wykonaniu naturalny lek wzmacniający, mający działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Przy bólach stawów warto ją wcierać w bolące miejsca. Podajemy dobry przepis na nalewkę z chrzanu.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Nalewka z chrzanu - zastosowanie
Nalewka chrzanowa zawiera wiele witamin. Działa wzmacniająco na żołądek, dezynfekuje jamę ustną i wzmacnia dziąsła. Pomaga przy kłopotach z trawieniem. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze. Stosuje się ją także w kamicy nerkowej.
Dawkowanie nalewki chrzanowej
Trzy razy dziennie dwie łyżki stołowe przed jedzeniem. Chrzan doskonale spisuje się także jako lek przy bólach kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie. W tym celu inaczej przygotowujemy nalewkę - 100 g startego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki. Odstawiamy na tydzień, przecedzamy i smarujemy obolałe miejsca.
SKŁADNIKI
- 100 g tartego chrzanu
- 100 ml wódki
- 1 litr białego wina (najlepiej wytrawnego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chrzan zalewamy winem zmieszanym z wódką. Odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce.
- Następnie odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie.
- Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.