Lecznicza nalewka z chrzanu: przepis na wzmacniającą nalewkę chrzanową

Lecznica nalewka z chrzanu: przepis na wzmacniającą nalewkę chrzanową
Autor: thinkstockphotos.com Nalewkę przygotowujemy na bazie świeżo startego chrzanu
łatwy
10 min
4

Nalewka chrzanowa to bardzo prosty w wykonaniu naturalny lek wzmacniający, mający działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Przy bólach stawów warto ją wcierać w bolące miejsca. Podajemy dobry przepis na nalewkę z chrzanu.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Nalewka z chrzanu - zastosowanie

Nalewka chrzanowa zawiera wiele witamin. Działa wzmacniająco na żołądek, dezynfekuje jamę ustną i wzmacnia dziąsła. Pomaga przy kłopotach z trawieniem. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze. Stosuje się ją także w kamicy nerkowej.

Dawkowanie nalewki chrzanowej

Trzy razy dziennie dwie łyżki stołowe przed jedzeniem. Chrzan doskonale spisuje się także jako lek przy bólach kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie. W tym celu inaczej przygotowujemy nalewkę - 100 g startego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki. Odstawiamy na tydzień, przecedzamy i smarujemy obolałe miejsca.

SKŁADNIKI

  • 100 g tartego chrzanu
  • 100 ml wódki
  • 1 litr białego wina (najlepiej wytrawnego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chrzan zalewamy winem zmieszanym z wódką. Odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce.
  • Następnie odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie.
  • Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Dagmara Kijanowska
więcej