Jak poprawić smak jajecznicy? Dodaj jeden zaskakujący składnik

2022-01-15 10:54

Jajecznica to jedna z najłatwiejszych i najbardziej sycących potraw. Rozmącone i usmażone jajka umie przyrządzić każdy. Nie jest to skomplikowane. Jednak czasem warto poprawić smak jajecznicy. Jak to zrobić? Czytaj dalej. Większość składników masz w domu i nie chodzi tu o warzywa i zioła!

Jak poprawić smak jajecznicy? Dodaj jeden zaskakujący składnik
Autor: Shutterstock.com Wystarczy dodać jeden składnik do jajecznicy, aby poprawić jej smak

Spis treści

  1. Ile jajek potrzeba na jajecznicę?
  2. Jak smażyć jajecznicę? 5 najważniejszych wskazówek
  3. Co dodać do jajecznicy, aby poprawić jej smak?
  4. Jajecznica - 6 przepisów na klasykę prostej kuchni
  5. Zobacz także GALERIĘ: Jak inaczej ugotować lub usmażyć jajka na śniadanie
Jajka – zdrowie w skorupce

Ile jajek potrzeba na jajecznicę?

Zazwyczaj liczy się po 2 jajka na 1 osobę. Jeśli smaży się dla większej liczby osób, to ilość jajek mnoży się przez liczbę osób i dodaje 1 jajko na ewentualne straty wilgoci. 

Jak smażyć jajecznicę? 5 najważniejszych wskazówek

  1. Jajka najlepiej wybić do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać za pomocą widelca. Zapewne zauważyliście, że żółtko wewnątrz białka utrzymywane jest po środku jajka za pomocą chalaz - sznurów białkowych. Sól dodana do jajek na tym etapie denaturyzuje proteiny i pozwala rozbić powrózka białkowe jaja kurzego na mniejsze cząstki. 
  2. Jajka mieszamy zawsze za pomocą widelcka lub mątewki, nigdy za pomocą rózgi lub trzepaczki. Dlaczego? Masa jajeczna na jajecznicę powinna być rozmącona, ale nie napowietrzona. Jeśli będziecie ubijać jajka zbyt długo, wyjdzie wam bardzo ścisła i twarda jajecznica, a w najlepszym przypadku omlet. 
  3. Masę jajeczną zawsze wylewamy na gorący tłuszcz. Jednak patelnię należy w tym momencie zdjąć z ognia. Białko natychmiast się ścina i nim zdążycie zamieszać, jajecznica-nie-jajecznica będzie gotowa. Zatem podgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz, a gdy zacznie skwierczeć, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masę jajeczną.  
  4. Podczas smażenia jajecznicy należy dwu lub trzykrotnie ponownie podgrzać patelnię. Ale nie trzymać jej cały czas nad ogniem. 
  5. Jajecznicę zawsze mieszamy wąską szpatułą lub widelcem, wykonując ruchu naśladujące kształt "ósemki". W ten sposób spulchniamy jajecznicę. Odrywamy ścietę białko od dna i mieszamy z luźną masą jajeczną. Dzięki temu wasza jajecznica nie będzie zawierała "glutów" nieściętego białka. 

Co dodać do jajecznicy, aby poprawić jej smak?

Do jajecznicy dodaje się także inne składniki, jak boczek, kiełbasę, pomidory, szpinak, cebulę oraz zioła (szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię). Jednak prawdziwie sprytny dodatek podnosi smak samej masy jajecznej. I takich sposobów na podkręcenie smaku jajecznicy jest kilka. Wybierz ten, który ci pasuje i wypróbuj go jak najszybciej. Oto 

  • śmietana - 1 łyżka śmietany 18% na 2 jajka pozwala rozluźnić masę jajeczną i nadaje jej aksamitną konsystencję, masa jajeczna ze śmietaną smaży się nieco dłużej; to dobry patent dla początkujących
  • musztarda - 1 płaska łyżka na 4 jajka wystarczy, aby jajecznica nabrała intensywnego smaku, ten dodatek świetnie sprawdza się w jajecznicach na bekonie, boczku lub kiełbasie
  • majonez - 1 łyżka majonezu na 2 jajka pozwala przygotować jajecznicę na parze lub teflonowej patelni, nie będzie jajecznica fit, ale za to majonez nadaje jej puszystości i delikatności nawet, jak nie radzicie sobie z mieszaniem
  • parmezan - 1 łyżka startego parmezanu na 3 jajka i nie potrzeba nawet solić, jajecznica jest puszysta i nieziemsko pyszna, bo parmezan to umami w czystej postaci
  • syrop klonowy - 1 łyżka syropu na 4 jajka to zaskakujący dodatek, ale idealnie pasuje do smażonego bekonu

Jajecznica - 6 przepisów na klasykę prostej kuchni

Zobacz także GALERIĘ: Jak inaczej ugotować lub usmażyć jajka na śniadanie