Usmażyć bakłażany na rumiano i praktycznie bez litra oleju to prawdziwa sztuka. Sztuka, która przydaje się, gdy chcecie zrobić moussakę - grecką zapiekankę lub marynowane bakłażany. Nikt z nas nie chce przecież razem z bakłażanami zjadać nadmiar niepotrzebnego tłuszczu.
Jednak całkiem bez tłuszczu nie da się usmażyć bakłażanów. Co zatem zrobić? Są na to 3 wypróbowane sposoby.
Polecamy przepis: Grecka musaka z bakłażanem według Magdy Gessler
Mikrofale na pomoc
Nim przystąpisz do smażenia plastrów, kostki lub kawałków bakłażana, włóż pokrojone warzywo do mikrofalówki i podgrzej na maksymalnej mocy przez 5-7 minut. Bakłażan będzie tylko w połowie ugotowany, zmięknie i puści sok. Wyjmij bakłażany z mikrofalówki i pozostaw je na 10 minut, aby z powrotem wchłonęły część soku. Teraz można je smażyć, bez ryzyka, że wypiją cały tłuszcz z patelni. Wstępnie ugotowane w mikrofalówce bakłażany smażą się szybciej. Wystarczy im 30 sekund z każdej strony.
Solanka w akcji
Pokrojone bakłażany zalać osoloną wodą. Na 1 l wody wystarczy 1 łyżeczka soli. Pozostawić je na 30 minut. Następnie zlać wodę, lekko wycisnąć bakłażany, osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Łatwo i tanio!
Zobacz: Klops z makaronem owinięty bakłażanem
Dla leniwych
Pokrojone bakłażany włożyć do durszlaka lub wyłożyć na sito. Lekko posolić, przemieszać i pozostawić na 30 minut w zlewie. Następnie odcisnąć nadmiar soku. Dodać 4 łyżki oleju na 1 kg bakłażanów i wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w tłuszczu. Bakłażany smażyć na suchej teflonowej patelni, dociskając je obciążoną pokrywką lub talerzem. Wychodzą rumiane, jędrne i praktycznie nie nasączone tłuszczem.
Wypróbuj również: Smażone bakłażany w winnym occie - pyszne pikle do wszystkiego