Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

2021-06-22 8:51

Każdy kto choć raz próbował wie, że bakłażan podczas smażenia pije olej niczym gąbka. Nasiąknięte tłuszczem bakłażany nie są ani zdrowe, ani tanie. Jak oszczędnie smażyć bakłażany? Oto 3 sprytne sposoby, jak smażyć bakłażany zużywając małą ilość oleju.

Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju
Autor: Shutterstock Bakłażany podczas smażenia dosłownie spijają cały tłuszcz. Zobacz jak tego uniknąć

Spis treści

  1. Mikrofale na pomoc
  2. Solanka w akcji
  3. Dla leniwych

Usmażyć bakłażany na rumiano i praktycznie bez litra oleju to prawdziwa sztuka. Sztuka, która przydaje się, gdy chcecie zrobić moussakę - grecką zapiekankę lub marynowane bakłażany. Nikt z nas nie chce przecież razem z bakłażanami zjadać nadmiar niepotrzebnego tłuszczu.

Jednak całkiem bez tłuszczu nie da się usmażyć bakłażanów. Co zatem zrobić? Są na to 3 wypróbowane sposoby.

Polecamy przepis: Grecka musaka z bakłażanem według Magdy Gessler 

Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?

Mikrofale na pomoc

Nim przystąpisz do smażenia plastrów, kostki lub kawałków bakłażana, włóż pokrojone warzywo do mikrofalówki i podgrzej na maksymalnej mocy przez 5-7 minut. Bakłażan będzie tylko w połowie ugotowany, zmięknie i puści sok. Wyjmij bakłażany z mikrofalówki i pozostaw je na 10 minut, aby z powrotem wchłonęły część soku. Teraz można je smażyć, bez ryzyka, że wypiją cały tłuszcz z patelni. Wstępnie ugotowane w mikrofalówce bakłażany smażą się szybciej. Wystarczy im 30 sekund z każdej strony.

Solanka w akcji

Pokrojone bakłażany zalać osoloną wodą. Na 1 l wody wystarczy 1 łyżeczka soli. Pozostawić je na 30 minut. Następnie zlać wodę, lekko wycisnąć bakłażany, osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Łatwo i tanio!

Zobacz: Klops z makaronem owinięty bakłażanem  

Dla leniwych

Pokrojone bakłażany włożyć do durszlaka lub wyłożyć na sito. Lekko posolić, przemieszać i pozostawić na 30 minut w zlewie. Następnie odcisnąć nadmiar soku. Dodać 4 łyżki oleju na 1 kg bakłażanów i wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w tłuszczu. Bakłażany smażyć na suchej teflonowej patelni, dociskając je obciążoną pokrywką lub talerzem. Wychodzą rumiane, jędrne i praktycznie nie nasączone tłuszczem.

Wypróbuj również: Smażone bakłażany w winnym occie - pyszne pikle do wszystkiego