Jak kisić kapustę na zimę?
Kapusta kiszona zawiera mnóstwo witaminy C i jesienią doskonale wzmacnia odporność. Po kiszeniu właściwości zdrowotne w niej zwiększają swoją objętość nawet dwukrotnie, dlatego powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Sprawdź, jak kisić kapustę na zimę!
Kapusta kiszona to bomba witaminowa - poza dużą dawką witaminy C (w 100 g kapusty jest tyle ile w jednej cytrynie!), zawiera również witaminy z grupy B, E, K i P. W kapuście kiszonej znajdują się także sole mineralne. Częste jej spożywanie nie tylko chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność, ale również zapobiega niedoborom rozmaitych witamin. Kapusta kiszona jest też doskonała na wszelkie problemy z żołądkiem.
Kapusta kiszona: jak kisić na zimę?
Kiszenie kapusty jest dość pracochłonne, dlatego warto od razu zrobić jej większą ilość. Do przygotowania kapusty kiszonej potrzebujemy:
10 kg białej kapusty
2 kg startej marchwi
ćwierć paczki listków laurowych
1 łyżka ziela angielskiego
20 dag soli jodowanej
Wszystkie składniki wrzucam do jednego dużego naczynia, wiadra, beczki lub bardzo dużego garnka.
Ponieważ składników jest dużo, najlepiej wsypywać je stopniowo i powoli mieszać - dzięki temu będziemy mieli pewność, że zrobimy to dokładnie. W czasie mieszania i solenia warzywa stopniowo będą tracić objętość, dlatego też mieszanie stanie się prostsze.
Po wymieszaniu wszystkich składników, zostawiamy je bez przykrycia na godzinę.
Po godzinie przekładamy kapustę kiszoną do słoików, dokładnie odcedzając sok i mocno ją ubijając w środku.
Odstawiamy ją w ciemne miejsce. Będzie gotowa po 3 tygodniach.