Imbirowa wieprzowina z sałatką z ogórków. Cudowny zestaw orzeźwiających smaków
Imbirowa wieprzowina z sałatką z ogórków to pyszny zestaw obiadowy z orientalnymi nutami imbiru, kolendry i mięty. Doskonale smakuje z ryżem. Rozgrzewa ciało i duszę.
Składniki:
1 szklanka ryżu białego długoziarnistego
1 łyżka oleju rzepakowego
500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kawałki jednakowej wielkości
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mała czerwona papryczka chili, drobno posiekana
2 łyżki stołowe plus 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
4 łyżki świeżego soku z limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
1 ogórek długi, cienko pokrojony
2 szalotki, cienko pokrojone
1/2 szklanki świeżej kolendry
1/2 szklanki świeżej mięty
Przygotowanie:
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Smaż wieprzowinę na żeliwnej patelni w oleju rzepakowym, przez ok. 7 minut.
Wymieszaj z czosnkiem, papryczką chili i 2 łyżkami startego świeżego imbiru. Zdejmij z ognia i wymieszaj z 2 łyżkami soku z limonki i 1 łyżką sosu sojowego, dodając 1/4 szklanki wody, jeśli mięso jest za suche.
Wymieszaj 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki startego imbiru i brązowy cukier. Wymieszaj z ogórkiem i cebulką; dołóż kolendrę i miętę.
Podawaj z wieprzowiną na ryżu.
Zobacz wideo o kuchni chińskiej
Zobacz galerię z przepisami na inne dania z wieprzowiny