Frytki z marchewki z parmezanem: przepis dietetyczny

2023-02-22 16:28

Frytki z marchewki z parmezanem to lżejsza wersja klasycznych frytek z warzyw okopowych, takich jak ziemniak, pietruszka, czy pasternak. Tak przygotowane frytki marchewkowe mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego. 

Frytki z marchewki z parmezanem
Autor: Shutterstock Chrupiące słodkie frytki z marchewki kontra chłodny i pikantny sos jogurtowy

Frytki z marchewki z parmezanem to przepis dietetyczny. Marchewkowe frytki nie są smażone, ale przygotowane w piekarniku. Można wykorzystać młode marchewki lub nieco starsze, wyrośnięte i pokroić je na jednakowej wielkości kawałki. 

Składniki:

1 kg młodej marchewki

2 łyżki oleju

2 czubate łyżki startego parmezanu

1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

1 łyżka posiekanego koperku

na sos:

150 g jogurtu

1 łyżka sosu sriracha lub 2 łyżki ostrego keczupu

Przygotowanie:

Marchewki umyć, jeśli tego wymagają oskrobać. Małe pozostawić w całości, większe pokroić na jednakowej wielkości frytki lub kawałki. 

Marchewki skropić olejem, posypać pieprzem i wymieszać dokładnie, tak aby każda marchewka była obtoczona w oleju i pieprzu.

Marchewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. 

Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy marchewki będą miękkie. 

Podawać posypane posiekanym koperkiem z sosem przygotowanym na bazie jogurtu. 

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść marchewkę

Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zobacz galerię przepisów na pyszny domowy fast food