Frytki z marchewki z parmezanem: przepis dietetyczny

2023-02-22 16:28

Frytki z marchewki z parmezanem to lżejsza wersja klasycznych frytek z warzyw okopowych, takich jak ziemniak, pietruszka, czy pasternak. Tak przygotowane frytki marchewkowe mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego. 

Frytki z marchewki z parmezanem
Autor: Shutterstock Chrupiące słodkie frytki z marchewki kontra chłodny i pikantny sos jogurtowy

Frytki z marchewki z parmezanem to przepis dietetyczny. Marchewkowe frytki nie są smażone, ale przygotowane w piekarniku. Można wykorzystać młode marchewki lub nieco starsze, wyrośnięte i pokroić je na jednakowej wielkości kawałki. 

Składniki:

1 kg młodej marchewki

2 łyżki oleju

2 czubate łyżki startego parmezanu

1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

1 łyżka posiekanego koperku

na sos:

150 g jogurtu

1 łyżka sosu sriracha lub 2 łyżki ostrego keczupu

Przygotowanie:

Marchewki umyć, jeśli tego wymagają oskrobać. Małe pozostawić w całości, większe pokroić na jednakowej wielkości frytki lub kawałki. 

Marchewki skropić olejem, posypać pieprzem i wymieszać dokładnie, tak aby każda marchewka była obtoczona w oleju i pieprzu.

Marchewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. 

Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy marchewki będą miękkie. 

Podawać posypane posiekanym koperkiem z sosem przygotowanym na bazie jogurtu. 

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść marchewkę

Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zobacz galerię przepisów na pyszny domowy fast food

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE