Frytki z marchewki z parmezanem: przepis dietetyczny
Frytki z marchewki z parmezanem to lżejsza wersja klasycznych frytek z warzyw okopowych, takich jak ziemniak, pietruszka, czy pasternak. Tak przygotowane frytki marchewkowe mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
Frytki z marchewki z parmezanem to przepis dietetyczny. Marchewkowe frytki nie są smażone, ale przygotowane w piekarniku. Można wykorzystać młode marchewki lub nieco starsze, wyrośnięte i pokroić je na jednakowej wielkości kawałki.
Składniki:
1 kg młodej marchewki
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka posiekanego koperku
na sos:
150 g jogurtu
1 łyżka sosu sriracha lub 2 łyżki ostrego keczupu
Przygotowanie:
Marchewki umyć, jeśli tego wymagają oskrobać. Małe pozostawić w całości, większe pokroić na jednakowej wielkości frytki lub kawałki.
Marchewki skropić olejem, posypać pieprzem i wymieszać dokładnie, tak aby każda marchewka była obtoczona w oleju i pieprzu.
Marchewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy marchewki będą miękkie.
Podawać posypane posiekanym koperkiem z sosem przygotowanym na bazie jogurtu.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść marchewkę
Zobacz galerię przepisów na pyszny domowy fast food