Faworki Ani Lewandowskiej podbijają internet. Zapomnij o smażeniu, jest lepszy sposób
Ania Lewandowska po raz kolejny udowadnia, że w tłusty czwartek można zjeść i pysznie, i zdrowo. Właśnie udostępniła przepis na faworki w wersji fit. Dzięki temu, że piecze się je w piekarniku, są lekkie i o wiele mniej kaloryczne niż tradycje faworki.
Spis treści
- Faworki Ani Lewandowskiej – składniki
- Jak zrobić pyszne faworki Ani Lewandowskiej?
- Faworki Anny Lewandowskiej – przepis krok po kroku
Faworki Ani Lewandowskiej – składniki
Żona piłkarza FC Barcelona znana jest z promowania zdrowego odżywiania. Dlatego w jej przepisie na faworki znalazły się składniki, które mają pozytywny wpływ na cały organizm, a także są bogate w witaminy i mikroelementy. Faworki są lekkie, nietłuste i mają mniej kalorii dzięki pieczeniu w piekarniku.
Na liście składników potrzebnych do upieczenia faworków znalazły się:
- mąka owsiana
- jogurt kokosowy
- erytrytol lub ksylitol
- żółtka jaj kurzych
- soda oczyszczona
Jak zrobić pyszne faworki Ani Lewandowskiej?
Przygotowanie ciasta według przepisu Lewandowskiej nie zajmuje wiele czasu. Do ubitych ze słodzikiem żółtek dodaje się mąkę owsianą i jogurt kokosowy. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować i pokroić w paski. Po nacięciu i przełożeniu przez nie jednej z końcówek, faworki układa się na blasze i wstawia do piekarnika. Ania piecze je w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Faworki Anny Lewandowskiej – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 15 minut + 12 minut pieczenie
Liczba porcji: 4
Składniki
- 400 g mąki owsianej
- 200 ml jogurtu kokosowego
- 60 g mielonego erytrytolu lub ksylitolu
- 4 żółtka
- spora szczypta sody oczyszczonej
Przygotowanie
1. Żółtka ubić z 1/3 wybranego słodzika i sodą oczyszczoną.
2. topniowo dodawać jogurt kokosowy i wsypywać mąkę owsianą. Energicznie wyrobić ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta lub kwadratu i pokroić w paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm. Każdy pasek naciąć na środku. Przez otwór przełożyć jeden z końców i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 12 minut.
4. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i oprószyć pozostałym słodzikiem.