Faworki Ani Lewandowskiej podbijają internet. Zapomnij o smażeniu, jest lepszy sposób

2023-02-13 12:47

Ania Lewandowska po raz kolejny udowadnia, że w tłusty czwartek można zjeść i pysznie, i zdrowo. Właśnie udostępniła przepis na faworki w wersji fit. Dzięki temu, że piecze się je w piekarniku, są lekkie i o wiele mniej kaloryczne niż tradycje faworki.

faworki Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Faworki Ani Lewandowskiej – składniki
  2. Jak zrobić pyszne faworki Ani Lewandowskiej?
  3. Faworki Anny Lewandowskiej – przepis krok po kroku

Faworki Ani Lewandowskiej – składniki

Żona piłkarza FC Barcelona znana jest z promowania zdrowego odżywiania. Dlatego w jej przepisie na faworki znalazły się składniki, które mają pozytywny wpływ na cały organizm, a także są bogate w witaminy i mikroelementy. Faworki są lekkie, nietłuste i mają mniej kalorii dzięki pieczeniu w piekarniku.

Na liście składników potrzebnych do upieczenia faworków znalazły się:

  • mąka owsiana
  • jogurt kokosowy
  • erytrytol lub ksylitol
  • żółtka jaj kurzych
  • soda oczyszczona

Jak zrobić pyszne faworki Ani Lewandowskiej?

Przygotowanie ciasta według przepisu Lewandowskiej nie zajmuje wiele czasu. Do ubitych ze słodzikiem żółtek dodaje się mąkę owsianą i jogurt kokosowy. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować i pokroić w paski. Po nacięciu i przełożeniu przez nie jednej z końcówek, faworki układa się na blasze i wstawia do piekarnika. Ania piecze je w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.

Faworki Anny Lewandowskiej – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 15 minut + 12 minut pieczenie

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 400 g mąki owsianej
  • 200 ml jogurtu kokosowego
  • 60 g mielonego erytrytolu lub ksylitolu
  • 4 żółtka
  • spora szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie

1. Żółtka ubić z 1/3 wybranego słodzika i sodą oczyszczoną.

2. topniowo dodawać jogurt kokosowy i wsypywać mąkę owsianą. Energicznie wyrobić ciasto.

3. Ciasto rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta lub kwadratu i pokroić w paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm. Każdy pasek naciąć na środku. Przez otwór przełożyć jeden z końców i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 12 minut.

4. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i oprószyć pozostałym słodzikiem.

Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE