Faworki Ani Lewandowskiej podbijają internet. Zapomnij o smażeniu, jest lepszy sposób

2023-02-13 12:47

Ania Lewandowska po raz kolejny udowadnia, że w tłusty czwartek można zjeść i pysznie, i zdrowo. Właśnie udostępniła przepis na faworki w wersji fit. Dzięki temu, że piecze się je w piekarniku, są lekkie i o wiele mniej kaloryczne niż tradycje faworki.

faworki Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Faworki Ani Lewandowskiej – składniki
  2. Jak zrobić pyszne faworki Ani Lewandowskiej?
  3. Faworki Anny Lewandowskiej – przepis krok po kroku

Faworki Ani Lewandowskiej – składniki

Żona piłkarza FC Barcelona znana jest z promowania zdrowego odżywiania. Dlatego w jej przepisie na faworki znalazły się składniki, które mają pozytywny wpływ na cały organizm, a także są bogate w witaminy i mikroelementy. Faworki są lekkie, nietłuste i mają mniej kalorii dzięki pieczeniu w piekarniku.

Na liście składników potrzebnych do upieczenia faworków znalazły się:

  • mąka owsiana
  • jogurt kokosowy
  • erytrytol lub ksylitol
  • żółtka jaj kurzych
  • soda oczyszczona

Jak zrobić pyszne faworki Ani Lewandowskiej?

Przygotowanie ciasta według przepisu Lewandowskiej nie zajmuje wiele czasu. Do ubitych ze słodzikiem żółtek dodaje się mąkę owsianą i jogurt kokosowy. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować i pokroić w paski. Po nacięciu i przełożeniu przez nie jednej z końcówek, faworki układa się na blasze i wstawia do piekarnika. Ania piecze je w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.

Faworki Anny Lewandowskiej – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 15 minut + 12 minut pieczenie

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 400 g mąki owsianej
  • 200 ml jogurtu kokosowego
  • 60 g mielonego erytrytolu lub ksylitolu
  • 4 żółtka
  • spora szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie

1. Żółtka ubić z 1/3 wybranego słodzika i sodą oczyszczoną.

2. topniowo dodawać jogurt kokosowy i wsypywać mąkę owsianą. Energicznie wyrobić ciasto.

3. Ciasto rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta lub kwadratu i pokroić w paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm. Każdy pasek naciąć na środku. Przez otwór przełożyć jeden z końców i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 12 minut.

4. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i oprószyć pozostałym słodzikiem.

Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek