Fasola wielokwiatowa - ozdoba ogrodu i talerza

2018-11-21 16:59

Fasola wielokwiatowa jest zdecydowanie rośliną ozdobną - i w ogrodzie, i na talerzu. Ogród zdobi pięknymi zwykle czerwonymi kwiatami, potrawy zaś ziarenkami o wielu odcieniach różu i fioletu.

Fasola wielkokwiatowa
Autor: Shutterstock Fasola wielkokwiatowa urzeka przepiękną kolorystyką.

Spis treści

  1. Właściwości fasoli wielokwiatowej
  2. Jak jeść fasolkę wielokwiatową?
  3. Sprawdź pomysły na dania z fasolą!

Fasola wielokwiatowa jest odmianą fasoli tycznej. To roślina jednoroczna z rodziny bobowatych, o pędach dorastających na wet do 3 m wysokości. W czasie kwitnienia zdobi ogród pięknymi ceglastoczerwonymi, bordowymi lub - zdecydowanie rzadziej - białymi kwiatami. Jest łatwa w uprawie i często stosowana jako roślina ozdobna, którą obsadza się ogrodzenia. Warto jednak skorzystać z jej dobra nie tylko by nacieszyć oczy. Fasola wielokwiatowa jest smaczna i zdrowa.

Właściwości fasoli wielokwiatowej

Fasola to dobre źródło białka. Poza tym dostarcza nam witamin A, E i z grupy B oraz minerałów: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Warto wprowadzić fasolę do swojej diety zwłaszcza wtedy kiedy chcemy obniżyć poziom cholesterolu i wyregulować poziom cukru.

Jak jeść fasolkę wielokwiatową?

Fasolę wielokwiatową można jeść na dwa sposoby. Młode strąki można gotować i jadać w całości (po odkrojeniu twardych końcówek i brzegów), podobnie jak fasolkę szparagową. Ziarna fasoli wielokwiatowej zbiera się głównie w celu suszenia. Ususzone można przyrządzać na wiele sposobów, podobnie, jak inne gatunki fasoli. Dzięki bogatej kolorystyce stanową piękne urozmaicenie wizualne dania.

Sprawdź pomysły na dania z fasolą!

Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać

Fasolka po portugalsku: fasola inaczej niż zawsze!

Fasola po meksykańsku - jak zrobić?

Sałatka śledziowa z fasolą: jak zrobić

Kolorowo na talerzu, czyli fasolowy zawrót głowy
Pytanie 1 z 9
Jak inaczej nazywa się fasolę czerwoną?
Fasola