Fasola limeńska - właściwości i pochodzenie fasoli półksiężycowatej

2018-11-28 17:44

Fasola limeńska nazywana jest również fasolą półksiężycowatą lub fasolą masłową. Pierwszy z zamienników nazwy pochodzi od kształtu strąków rośliny, drugi zaś związany jest z niezwykłą delikatnością miąższu ziaren rośliny. Jak wykorzystać tę fasolę w kuchni?

Fasola limeńska (półksiężycowata)
Autor: Shutterstock Fasola limeńska jest niezwykle efektowna.

Spis treści

  1. Fasola limeńska - co to za roślina?
  2. Fasola limeńska - właściwości
  3. Fasola półksiężycowata - zastosowania kulinarne
  4. Fasola półksiężycowata w liczbach?
  5. Fasola limeńska  - przepisy

Fasola limeńska - co to za roślina?

Fasola limeńska (łac. Phaseolus lunatus) pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. To roślina jednoroczna z rodziny bobowatych o dużych, potrójnych liściach i drobnych kwiatach. Owoce rośliny mają postać niezbyt dużych, płaskich strąków, o półksiężycowatym kształcie. Stąd alternatywna nazwa  - fasola półksiężycowata. Nasiona są średniej wielkości, zielone i jędrne, o delikatnej masłowatej konsystencji.

Fasola limeńska - właściwości

Ziarna fasoli półksiężycowatej to przede wszystkim znakomite źródło białka i błonnika. Warzywo nie zwiera cholesterolu i glutenu. Jest znakomitym składnikiem diety bezglutenowej oraz odchudzającej. Ponadto dostarcza organizmowi witamin z grupy B, żelaza, cynku oraz magnezu.

Fasola półksiężycowata - zastosowania kulinarne

Gotowane ziarna fasoli półksiężycowatej są bardzo delikatne w smaku, o gładkiej, maślanej konsystencji. Dzięki swojej konsystencji znakomicie nadaje się do przygotowywania past do pieczenia i dipów. Poza tym można stosować ją do sałatek, zup i dań takich jak fasolka po bretońsku.

Fasola półksiężycowata w liczbach?

Garść fasoli półksiężycowatej waży ok. 70 g, łyżka 20 g, a szklanka 180 g.

Garść gotowanej fasoli półksiężycowatej dostarcza 230 kcal, 15 g białka i 44 g węglowodanów, w tym 13 g błonnika.

Fasola limeńska  - przepisy

Propozycje dań w których można zastosować fasolę limeńską, w miejsce innych rodzajów fasoli:

Fasola po meksykańsku - jak zrobić?

Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne

Pasta do kanapek z białej fasoli i rozmarynu: przepis

Marcepan z fasoli: przepis na niebanalny deser

Kolorowo na talerzu, czyli fasolowy zawrót głowy
Pytanie 1 z 9
Jak inaczej nazywa się fasolę czerwoną?
Fasola