Dynia: jak poznać, że dynia jest dojrzała?
Sezon na dynię rozpoczyna się na dobre późnym latem. Zanim kupimy dynię upewnijmy się, czy jest dojrzała i w miarę możliwości, jaki ma kolor w środku. Intensywny pomarańczowy oznacza bowiem większą zawartość witamin. Sprawdź, jak poznać, że dynia jest dojrzała.
Dynia rośnie średnio od 85 do 125 dni. Warzywo to nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu, gleby i miejsca posadzenia. Rośnie praktycznie wszędzie, dzięki czemu możemy posadzić ją zarówno w małym ogródku, jak i na dużo większym polu uprawnym.
Po zebraniu dynię w całości można przechowywać w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu jeszcze przez kilka miesięcy! Najlepsza temperatura do przechowywania dyni to 12 st. C. Jeśli na leżakujących dyniach pojawiają się przebarwienia, należy je od razu spożyć bądź zrobić z nich przetwory.
Pokrojoną dynię można przechowywać maksymalnie 4 dni w lodówce, po tym czasie warzywo straci swój niepowtarzalny smak i zapach.
Jak poznać, że dynia jest dojrzała?
Najprostszym sposobem na rozpoznanie dojrzałej dyni jest zapukanie w nią. Jeśli usłyszymy pusty odgłos, oznacza to, że możemy śmiało kupować tę dynię i cieszyć się jej smakiem. Idealna dynia powinna być również pozbawiona plam, przebarwień i pęknięć. Jej miąższ musi być zbity i jędrny.
Zobacz też:
Dynia: jakie ma właściwości? Czy dynie są zdrowe?
Dynia: kiedy jest sezon na dynię?
Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze [WIDEO]
Dynia piżmowa - jakie ma właściwości? [WIDEO]