Dynia rośnie średnio od 85 do 125 dni. Warzywo to nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu, gleby i miejsca posadzenia. Rośnie praktycznie wszędzie, dzięki czemu możemy posadzić ją zarówno w małym ogródku, jak i na dużo większym polu uprawnym.
Po zebraniu dynię w całości można przechowywać w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu jeszcze przez kilka miesięcy! Najlepsza temperatura do przechowywania dyni to 12 st. C. Jeśli na leżakujących dyniach pojawiają się przebarwienia, należy je od razu spożyć bądź zrobić z nich przetwory.
Pokrojoną dynię można przechowywać maksymalnie 4 dni w lodówce, po tym czasie warzywo straci swój niepowtarzalny smak i zapach.
Jak poznać, że dynia jest dojrzała?
Najprostszym sposobem na rozpoznanie dojrzałej dyni jest zapukanie w nią. Jeśli usłyszymy pusty odgłos, oznacza to, że możemy śmiało kupować tę dynię i cieszyć się jej smakiem. Idealna dynia powinna być również pozbawiona plam, przebarwień i pęknięć. Jej miąższ musi być zbity i jędrny.
Zobacz też:
Dynia: jakie ma właściwości? Czy dynie są zdrowe?
Dynia: kiedy jest sezon na dynię?
Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze [WIDEO]
Dynia piżmowa - jakie ma właściwości? [WIDEO]
