Do mięsa mielonego dodaję te 2 sery i robię pyszne pulpeciki. Podaję je w aromatycznym sosie pomidorowym
Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu są pulpeciki z dodatkiem dwóch serów w sosie pomidorowym. To wyjątkowo smaczne danie, które zauroczy pod każdym względem. Zobaczcie, jak zrobić znakomite serowe pulpeciki w sosie pomidorowym i zaskoczcie bliskich smakowitym posiłkiem.

Spis treści
- Z czego zrobić serowe pulpeciki w sosie pomidorowym?
- Jak zrobić serowe pulpeciki w sosie pomidorowym?
- Serowe pulpeciki w sosie pomidorowym – przepis krok po kroku
Z czego zrobić serowe pulpeciki w sosie pomidorowym?
Pulpeciki serowe podane w sosie pomidorowym to danie pyszne i efektowne. Aż trudno uwierzyć, że do jego przyrządzenia potrzebne są proste i niedrogie produkty, które można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Sekretem smaku tego dania są dwa sery, które dodaje się do pulpecików. To właśnie dzięki startemu parmezanowi i mozzarelli są tak dobre.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić serowe pulpeciki w wybornym sosie pomidorowym? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do zrobienie serowych pulpecików, a druga obejmuje kilka artykułów spożywczych do sosu pomidorowego. To pyszne danie można robić przez cały rok, ponieważ składniki są dostępne bez względu na pogodę.
- składniki do pulpecików – mięso mielone, mozzarella, parmezan, jajka, bułka tarta, oliwa z oliwek, przyprawy
- składniki do sosu pomidorowego – passata pomidorowa, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, przyprawy
Jak zrobić serowe pulpeciki w sosie pomidorowym?
Przepis na pełne smaku i aromatu serowe pulpeciki, które idealnie komponują się z sosem pomidorowym, jest nie tylko łatwy, ale i w miarę szybki. Przygotowanie podzielone jest na dwa etapy. Najpierw robi się serowe pulpeciki z mięsa mielonego, mozzarelli i parmezanu. Kolejnym etapem jest przyrządzenie domowego sosu pomidorowego. Podsmażone pulpeciki przekłada się do sosu i dusi około 20 minut. Danie świetnie łączy się z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Serowe pulpeciki w sosie pomidorowym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 1 kulka mozzarelli
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
sos pomidorowy:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
Przygotowanie:
1. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajka i wsypać bułkę tartą oraz starty parmezan. Dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić, aż połączą się w jednolitą masę.
2. Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe pulpeciki. Układać na desce.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pulpeciki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni.
4. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
5. Wlać passatę pomidorową i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut.
6. Do garnka włożyć podsmażone pulpeciki i dusić około 20 minut.
7. Podawać na obiad z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na znakomite klopsy, klopsiki i pulpeciki, które zachwycą smakiem i łatwym przygotowaniem.
