Dlaczego warto pić tran?

2017-01-17 17:34

W społecznościach, w których jada się dużo oleju z ryb morskich (np. Norwegia, Japonia), ludzie są zdrowsi i dłużej żyją. Co sprawia, że tran tak dobrze wpływa na zdrowie? W jaki sposób uzupełniać za jego pomocą codzienną dietę?

Dlaczego warto przyjmować tran?
Autor: photos.com Tran powinien być przyjmowany przez dzieci i dorosłych.

Spis treści

  1. Tran - czym jest
  2. Tran - kwas omega-3
  3. Tran - witamina D

Tran - czym jest

Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych. W naturalnej postaci ma charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach i raczej mdły smak. Jednak dziś można kupić tran w kapsułkach, w postaci owocowych żelków albo płynu o przyjemnym, cytrynowym lub owocowym smaku. Znacznie łatwiej więc przekonać do niego dzieci. Dlaczego to takie ważne?

Tran - kwas omega-3

Swoje lecznicze właściwości tran zawdzięcza przede wszystkim dwóm składnikom: kwasom omega-3 oraz witaminie D. Niezbędne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA – są konieczne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu dziecka. Udowodniono, że dzieci otrzymujące dostatecznie duże dawki DHA wypadają lepiej w testach na inteligencję, zaś niedobór DHA może zahamować rozwój psychomotoryczny i poznawczy dziecka, osłabiając u niego umiejętność uczenia się, rozumienia, pamięć, uwagę i kreatywność.

Inną ważną rolą kwasów omega-3 jest ich bardzo korzystny wpływ na odporność: wzmacniają one układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami i hamując powstawanie reakcji typu alergicznego. Poza tym kwasy DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca.

Tran - witamina D

Witamina D, drugi ważny składnik tranu, wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci, zwiększając wchłanianie wapnia z pożywienia. Ale to nie wszystko: badania z ostatnich lat wykazały, że witamina D pełni w organizmie jeszcze wiele innych zadań, a jej niedobór może prowadzić do rozwoju nie tylko krzywicy i osteoporozy, lecz także: cukrzycy typu I, nowotworów, chorób autoimmunologicznych (takich jak stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów) oraz sercowo-naczyniowych.

Deficyt tej witaminy wpływa na obniżenie odporności, dlatego tak ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D, zwłaszcza, że w Polsce powszechne są jej niedobory - od października do marca w naszej szerokości geograficznej w ogóle nie zachodzi synteza witaminy D w skórze pod wpływem słońca! Konieczna jest więc jej suplementacja, a jedną z jej form jest właśnie picie tranu.

Uwaga: podawanie tranu - zwłaszcza w przypadku małych dzieci - należy poprzedzić konsultacją z lekarzem.