Dlaczego warto jeść zupy?

2018-01-11 14:02

Zupy to nasza polska tradycja. Łatwo je ugotować, ale poza tym jest szereg innych powodów, dla których powinny na stałe zagościć w codziennym menu. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

dlaczego-warto-jesc-zupy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa rozgrzewa organizm, dlatego sprawdza się doskonale w okresie jesienno-zimowym.

Zupy: dlaczego warto je jeść?

Pomidorowa, ogórkowa, krupnik, rosół, zacierkowa i wiele innych – te nazwy wielu osobom najsilniej kojarzą się z dzieciństwem. W czasach PRL-u, gdy o mięso było trudno, to one właśnie najczęściej gościły na naszych stołach. Dziś wiele mam zup nie gotuje – bo po powrocie z pracy szybciej i wygodniej jest usmażyć kotlety i ugotować obrane wcześniej ziemniaki. Może warto zmienić ten zwyczaj, zwłaszcza że zupa to danie zdrowe, pożywne i również można je wcześniej przygotować, nadmiar przechowując w zamrażarce. Tym bardziej, że mają mnóstwo zalet, z których często nie zdajemy sobie sprawy.

Bulion warzywny z lanymi kluskami

Po pierwsze – zupa nie tuczy, bo jej głównym składnikiem jest woda i warzywa, a także wywar mięsny (250 ml zupy dostarcza zwykle od 100 do ok. 150 kalorii). Ilość kalorii można zmniejszyć, nie zabielając zupy śmietaną, a także przygotowując ją na wywarze roślinnym. Dlatego to dobra propozycja dla tych, którzy ciągle są na diecie.

Zupa jarzynowa klasyczna

Po drugie – ponieważ zupa to przede wszystkim woda, warto ją jeść, by uzupełnić zapas płynów. Każdy dorosły człowiek powinien dziennie dostarczyć organizmowi około 2 litrów wody, jednak mało kto tyle jej pije.

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Innym powodem, dla którego nie warto rezygnować z jedzenia zup, są warzywa. Powinny być one składnikiem każdego z posiłków, dlatego zupy w nie bogate (np. kalafiorowa czy krupnik) powinny gościć na stołach osób, w których diecie warzyw jest za mało. To także dobry pomysł, by przemycić je do diety dziecka, które w innym wypadku nie tknęłoby kalafiora, pietruszki czy selera.

Zupa kalafiorowa

W zupie jest wreszcie mnóstwo składników mineralnych, które podczas gotowania warzyw przenikają do wody. Ugotowane jarzyny, z których przygotowujemy sałatkę (np. brokuły) tracą część minerałów i witamin. Z warzywami użytymi do przygotowania zupy nie ma tego problemu, bo to, co przeniknęło do wody, i tak trafia do żołądka wraz z każdą łyżką zupy.

Zupa pomidorowa na kiełbasie

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE