Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami
Autor: Shutterstock Ogórkowa to zupa, którą łatwo przygotować i lubią ja prawie wszyscy
łatwy
45 min
4

Prawdziwa zupa ogórkowa jest pożywna i smaczna. Najlepsza zupa ogórkowa jest z ziemniakami i śmietaną.  Kwaśność zupy możemy regulować dodając mniej lub więcej kiszonych ogórków. I tu bardzo ważna uwaga, kiszone ogórki zawsze dodajemy jako ostatnie. Jeśli dodajemy je wcześniej ziemniaki będą „zdębiałe”, czyli twarde jak niedogotowane. Polecamy gorąco pyszną zupę ogórkową!

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 spora marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ćwiartka średniego selera
  • 1 por, tylko biała część
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 300 g kiszonych ogórków, pokrojonych w kostkę lub startych na grubej tarce
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę. Pora pokroić na cienkie talarki. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać.
  • Warzywa korzeniowe oraz pora zalać wodą lub bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 15 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Rozgrzać na patelni masło, dodać czosnek i ogórki, dusić około 5 minut. Dodać do zupy.
  • Z gotującej się zupy odlać pół szklanki płynu, odstawić, aby przestygł. Wymieszać z mąką i ponownie wlać do zupy. Zagotować.
  • Po zdjęciu z ognia zupę doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą, pamiętając, że ogórki są już wystarczająco słone. Dodać śmietanę i posiekany koperek.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej