Dania z piwem - TOP 15 przepisów na potrawy z dodatkiem piwa
Piwo to nie tylko wyborny napitek, który znakomicie gasi pragnienie. To również świetny dodatek do dań mięsnych sosów, ciast i marynat. Nadaje wyjątkowego aromatu oraz przyjemnej konsystencji. Mięso marynowane w pisie jest delikatne i soczyste, ciasto lub panierka z dodatkiem piwa robi się puszty i lekkie, a podkręcone goryczką piwa sosy to klasyka smaku. Podajemy TOP 15 przepisów na dania z piwem.
Piwo to aromatyczny i niepospolity trunek, który lubimy za orzeźwiający smak i charakterystyczną goryczkę. Dobrej jakości piwo zawiera tylko proste, naturalne składniki: wodę, słód i chmiel. I takie jest najsmaczniejsze. W upalne dni nic tak dobrze nie gasi pragnienia jak szklanka lekkiego, schodzonego piwa. Z kolei zimą nic tak świetnie nie rozgrzewa jak kufelek piwa zagrzanego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. Jednak piwo to także znakomity dodatek do potraw. Świetnie nadaje się do przygotowania marynat i sosów, a także lekkich ciast i panierek.
- szklanka piwa dodana do ciasta naleśnikowego nada plackom wyjątkową puszystość
- piwo to znakomity składnik ciast/panierek, zwłaszcza do ryb
- marynata na bazie piwa nadaje produktom mięsnym wyjątkową soczystość i miękkość
- piwo dodane do wypieków sprawia, że ciasto wychodzi pulchniejsze
- sosy na bazie piwa mają przyjemny, lekko goryczkowy, a lekko słodki smak
- alkohol zawarty w piwie podczas obróbki termicznej wyparowuje, więc nie trzeba się go obawiać.
W galerii przedstawiamy przepisy na fantastyczne dania z dodatkiem piwa. Aromatyczne pieczenie, soczyste mięsa, panierowane ryby i warzywa, a wszystko z dodatkiem złotego trunku. Sprawdź wybrane przepisy w galerii!