Czy kolor jedzenia wpływa na organizm? Jakie witaminy idą w parze z kolorami?

2016-08-11 14:44

Wszystko co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie i życie. Kolor spożywanych produktów może świadczyć o tym, jakie substancje odżywcze zawiera dany owoc lub warzywo. Dowiedz się, jakie właściwości mają pokarmy w poszczególnych kolorach.

czy_kolor_jedzenia_wplywa_na.jpg
Autor: photos.com Posiłki z warzyw i owoców powinny być różnokolorowe - nie tylko z powodu ich walorów estetycznych, ale także dlatego, że często zawartość konkretnych witamin powiązana jest z ich kolorem.

Spis treści

  1. Bazując na kolorze, naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć grup:
  2. Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin?

Bazując na kolorze, naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć grup:

zielone

czerwone

białe

żółto-pomarańczowe

niebiesko-purpurowe

Do grupy zielonych należą przykładowo: brokuł, cukinia, groszek, kiwi, ogórek, szczypiorek czy szpinak.

Czerwone to: burak, arbuz, jabłko, malina, papryka, pomidor, rzodkiewka i truskawka.

Do białych zaliczamy: cebulę, czosnek, cykorię, seler, ziemniak, pietruszkę i kalafiora.

Żółto-pomarańczowe kolory to domena: ananasa, banana, brzoskwini, cytryny, grochu, kukurydzy, kabaczka, melona, soi i pomarańczy.

W ostatniej, niebiesko-purpurowej grupie, znajdziemy między innymi: figę, porzeczkę, jagodę, bakłażana, śliwkę, winogrona, oliwki i jeży.

Oczywiście warzywa i owoce często występują w różnych odmianach i kolorach. Dlatego w zależności od koloru np. papryki, może ona należeć do różnych grup.

Co sygnalizują kolorowe owoce i warzywa?

Zielone warzywa i owoce zawierają kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Zawarte w tych roślinach składniki oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają koncentrację, zapobiegają starzeniu się skóry, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko raka, obniżają poziom cholesterolu, a także pobudzają procesy trawienne.

Witaminy i minerały, które zawierają czerwone warzywa i owoce zapobiegają skutkom starzenia, mają działanie przeciwrakowe, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu.

Białe warzywa i owoce charakteryzują właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz wspomaganie zwiększenia odporności organizmu.

Żółto-pomarańczowe warzywa i owoce zawierają składniki zapewniające zachowanie młodego wyglądu, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, ochronę wzroku, obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu, regulację gospodarki wodnej organizmu, lepszą pracę stawów, a dodatkowo mają działanie przeciwrakowe.

Niebiesko-purpurowe warzywa i owoce zapewnią natomiast dobre trawienie, wzmocnienie naczyń krwionośnych, lepsze widzenie, chronią też przed zapaleniami i rakiem, a nawet opóźnią procesy starzenia.

Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin?

Najwięcej witaminy A znajdziemy w marchewce, szpinaku, fenkule (koper włoski), jarmużu, dyni i melonie miodowym.

Dużą ilość witaminy D zawierają pieczarki.

Witaminę E mają w sobie koper włoski, szparagi i kapusta czerwona.

Witaminy K nie zabraknie jedzącym szpinak, jarmuż, kapustę, brukselkę, kalafior, brokuły i rzodkiew.

Witaminę B1 (tiaminy) znajdziemy w groszku i fenkule.

Witamina B2 (ryboflawiny) ukryta jest w pieczarkach, szpinaku i brokułach.

W witaminę B3 (niacyny) natomiast bogata jest pietruszka.

Witaminę B5 (kwas pantotenowy) znajdziemy w arbuzie, brokułach i endywii.

Witaminę B6 (pirydoksyny) w bananie, awokado i marchwi. Źródłem kwasu foliowego są szparagi, fenkuł, buraki, brokuły, jarmuż, szpinak i roszponka.

Witamina C zawarta jest zaś w brokułach, papai, papryce czerwonej, brukselce, jarmużu, soku z cytryny i żurawinie.

Oczywiście warzywa i owoce pełne są rozmaitych składników odżywczych. Dlatego warto łączyć je ze sobą, odkrywać nowe smaki i gatunki nieco zapomniane (np. rzepę czy jarmuż). Aby zachować jak najlepsze zdrowie trzeba jeść owoce i warzywa pięć razy dziennie!