Czy kolor jedzenia wpływa na organizm? Jakie witaminy idą w parze z kolorami?
Wszystko co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie i życie. Kolor spożywanych produktów może świadczyć o tym, jakie substancje odżywcze zawiera dany owoc lub warzywo. Dowiedz się, jakie właściwości mają pokarmy w poszczególnych kolorach.
Spis treści
- Bazując na kolorze, naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć grup:
- Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin?
Bazując na kolorze, naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć grup:
zielone
czerwone
białe
żółto-pomarańczowe
niebiesko-purpurowe
Do grupy zielonych należą przykładowo: brokuł, cukinia, groszek, kiwi, ogórek, szczypiorek czy szpinak.
Czerwone to: burak, arbuz, jabłko, malina, papryka, pomidor, rzodkiewka i truskawka.
Do białych zaliczamy: cebulę, czosnek, cykorię, seler, ziemniak, pietruszkę i kalafiora.
Żółto-pomarańczowe kolory to domena: ananasa, banana, brzoskwini, cytryny, grochu, kukurydzy, kabaczka, melona, soi i pomarańczy.
W ostatniej, niebiesko-purpurowej grupie, znajdziemy między innymi: figę, porzeczkę, jagodę, bakłażana, śliwkę, winogrona, oliwki i jeży.
Oczywiście warzywa i owoce często występują w różnych odmianach i kolorach. Dlatego w zależności od koloru np. papryki, może ona należeć do różnych grup.
Co sygnalizują kolorowe owoce i warzywa?
Zielone warzywa i owoce zawierają kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Zawarte w tych roślinach składniki oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają koncentrację, zapobiegają starzeniu się skóry, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko raka, obniżają poziom cholesterolu, a także pobudzają procesy trawienne.
Witaminy i minerały, które zawierają czerwone warzywa i owoce zapobiegają skutkom starzenia, mają działanie przeciwrakowe, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu.
Białe warzywa i owoce charakteryzują właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz wspomaganie zwiększenia odporności organizmu.
Żółto-pomarańczowe warzywa i owoce zawierają składniki zapewniające zachowanie młodego wyglądu, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, ochronę wzroku, obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu, regulację gospodarki wodnej organizmu, lepszą pracę stawów, a dodatkowo mają działanie przeciwrakowe.
Niebiesko-purpurowe warzywa i owoce zapewnią natomiast dobre trawienie, wzmocnienie naczyń krwionośnych, lepsze widzenie, chronią też przed zapaleniami i rakiem, a nawet opóźnią procesy starzenia.
Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin?
Najwięcej witaminy A znajdziemy w marchewce, szpinaku, fenkule (koper włoski), jarmużu, dyni i melonie miodowym.
Dużą ilość witaminy D zawierają pieczarki.
Witaminę E mają w sobie koper włoski, szparagi i kapusta czerwona.
Witaminy K nie zabraknie jedzącym szpinak, jarmuż, kapustę, brukselkę, kalafior, brokuły i rzodkiew.
Witaminę B1 (tiaminy) znajdziemy w groszku i fenkule.
Witamina B2 (ryboflawiny) ukryta jest w pieczarkach, szpinaku i brokułach.
W witaminę B3 (niacyny) natomiast bogata jest pietruszka.
Witaminę B5 (kwas pantotenowy) znajdziemy w arbuzie, brokułach i endywii.
Witaminę B6 (pirydoksyny) w bananie, awokado i marchwi. Źródłem kwasu foliowego są szparagi, fenkuł, buraki, brokuły, jarmuż, szpinak i roszponka.
Witamina C zawarta jest zaś w brokułach, papai, papryce czerwonej, brukselce, jarmużu, soku z cytryny i żurawinie.
Oczywiście warzywa i owoce pełne są rozmaitych składników odżywczych. Dlatego warto łączyć je ze sobą, odkrywać nowe smaki i gatunki nieco zapomniane (np. rzepę czy jarmuż). Aby zachować jak najlepsze zdrowie trzeba jeść owoce i warzywa pięć razy dziennie!