Czy cukier jest szkodliwy?

2016-09-02 14:15

Do produkcji cukru używa się siarki, wapna gaszonego, dwutlenku węgla, chlorku wapnia i kwasu węglowego. Biały kolor nadaje mu toksyczna ultramaryna. Biały, rafinowany cukier nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, tylko puste kalorie. Sprawdź, jaki ma wpływ na organizm i czym warto go zastąpić.

Czy cukier jest szkodliwy?
Autor: pixabay.com Biały cukier nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych składników odżywczych, tylko puste kalorie.

Spis treści

  1. Cukier - odpowiednie proporcje
  2. Cukier - nadmiar szkodzi
  3. Cukier - czym go zastąpić?

Cukier - odpowiednie proporcje

Według Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak spożywa rocznie 42 kg cukru. Jest to najwięcej w Unii Europejskiej. Np. Grecy jedzą prawie 30 kg, Francuzi – 36,4 kg, a Niemcy – 35,8 kg cukru na głowę. 

Według naukowców cukier spożywany w małych ilościach nie szkodzi. Natomiast w dużych staje się zabójczy, jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym. Dowiedli tego naukowcy z University of California w San Francisco, którzy opublikowali swoje badania w "Nature". 

Cukier - nadmiar szkodzi

Według raportu nadmiar cukru powoduje w organizmie podobne spustoszenie jak alkohol: zaburza metabolizm, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, niszczy wątrobę i zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami. Zresztą cukier podobnie jak alkohol i palenie tytoniu pobudza w mózgu ośrodek nagrody. Zdaniem naukowców powinno się go traktować jako potencjalne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia.

Cukier - czym go zastąpić?

Bardzo trudno jest wyeliminować cukier z codziennej diety, dlatego zamiast z niego rezygnować, warto zastąpić go inną, słodką substancją. W tym przypadku dobrym pomysłem, może okazać się użycie miodu (pamiętajmy, że traci swoje właściwości w temp. powyżej 40 stopni) lub ksylitolu. Innym, chociaż mniej zdrowym rozwiązaniem jest zamienienie cukru białego na trzcinowy.