Czekoladowe pomidory kumato: właściwości i zastosowanie najsłodszych pomidorów
Czekoladowe pomidory kumato zdobywają nasze podniebienia. Kiedyś luksusowe, dzisiaj można je coraz częściej kupić w każdym dyskoncie. Interesujące w kolorze, pyszne w smaku. Warto po nie sięgać częściej, bo są także zdrowe.
Spis treści
- Skąd wzięły się pomidory kumato?
- Jakie ma cechy kumato?
- Właściwości czekoladowych pomidorów
- Zastosowanie pomidorów czekoladowych
Skąd wzięły się pomidory kumato?
Pomidory o ciemnych zabarwieniu wyhodowano po raz pierwszy w Hiszpanii na początku lat 70. Pomidory kumato to wynik sztucznego doboru genetycznego oraz modyfikacji warunków hodowlanych. Otrzymaną w wyniku prac hodowlanych odmianę pomidorów poddaje się zmiennym warunkom naświetlenia, nawilżenia i temperatury. Szczególne znaczenie ma tak ostatnia. W ciągu dnia pomidory temperatura jest maksymalna, w nocy gwałtownie spada. Ten szok termiczny oraz specjalne nawodnienie powodują zmianę barwy i własności pomidorów. Tak powstają bogate w życiodajne antyoksydanty, jedne z najsmaczniejszych pomidorów.
Pomidory kumato, nazywane też czekoladowymi, jeszcze niedawno kosztowały po 15 zł za 1 kg. Są jednak coraz bardziej dostępne i w sezonie można je kupić nawet po 4 zł.
Jakie ma cechy kumato?
Czekoladowe pomidory mają ciemną barwę, od zieleni ze złotymi prążkami aż do głębokiego brązu, stąd ich nazwa. Są wyraźnie słodsze, ponieważ zawierają więcej cukrów prostych od tradycyjnych czerwonych pomidorów.
Ich miąższ jest nie tylko słodki, ale przede wszystkim zwarty. Mają też mniej pestek.
Kumato mają grubszą skórkę i dlatego można je dłużej przechowywać w domu. Pomidory zawsze przechowujemy poza lodówką, gdyż niska temperatura zmienia ich smak na metaliczny.
Właściwości czekoladowych pomidorów
Przeciętny pomidor odmiany kumato waży około 100-140 g i dostarcza niespełna 35 kcal. To w sumie niewiele w sporej masie. Jednak coraz częściej można kupić drobne pomidory kumato lub olbrzymie mięsiste owoce.
Pomidory kumato są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają antocyjany - ciemne barwniki, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Antocyjany są odporne na wysokie temperatury i zachowują swoje właściwości nawet po upieczeniu, czy ugotowaniu pomidorów. Im gęściejszy sos z pomidorów tym, dobroczynnych związków więcej. Antocyjany stosuje się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Kumato dostarczają także sporą dawkę magnezu, potasu, witaminy A i C.
Zastosowanie pomidorów czekoladowych
Pomidory kumato idealnie nadają się do sałatek. Ich piękna barwa urozmaici każdą sałatkę.
Polecamy przepis: Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą
Pomidory można również przerabiać na różne sposoby. Świetnie sprawdza się w zupach, sosach i jako dodatki do innych dań.
Wypróbuj również: Zupa ze świeżych pomidorów
Ze względu na zawartą w nich moc przeciwutleniaczy są cennym składnikiem sosów i keczupów.
Polecamy także: Domowy keczup do wszystkiego