Cydr jabłkowy: co to za napój, jak go zrobić w domu?
Trunek ten znany i pijany jest od dawna – głównie z Belgii, Wielkiej Brytanii, Francji, ale także Szwecji, Hiszpanii i Niemczech. U nas dopiero staje się modny. Co to jest cydr?

Spis treści
Cydr to cydr – powiedzą znawcy. I tego trzeba się trzymać! Powstaje z jabłek, ale nie jest odmianą wina jabłkowego. Może być gazowany (sztucznie) lub musujący (naturalnie nasycany CO2), ale nie jest piwem jabłkowym. Bąbelków mieć nie musi, chociaż często właśnie ma – doskonale przenoszą aromat trunku.
Jak powstaje i z czego?
Cydr powstaje w procesie fermentacji moszczu jabłkowego, ma nie więcej niż 4,5% alkoholu i delikatny, jabłkowy smak. Taki nieoczywisty, pozostający bardziej gdzieś w sferze domyśleń niż konkretów.
Przy wyrabianiu cydru najważniejszy jest dobór jabłek – powinny być dobrane w proporcji 60% słodkich i 40% kwaśnych. Gatunek jabłek ma znaczenie, bo to od nich pochodzi smak i aromat cydru. U nas preferowane są stare odmiany: antonówka, szara reneta, kosztele, papierówki i najlepiej z prawdziwego wiejskiego sadu.
Może z soku?
Moszcz jabłkowy można zastąpić sokiem jabłkowym. Ten kupiony w sklepie nie powinien zawierać żadnych sztucznych składników, bo uniemożliwiają one prawidłową fermentację i niszczą drożdże.
Jak pić cydr?
Tak jak piwo. Lekko schłodzony, z szklankach takich jak do piwa, bez dodatku wody, lodu i jakiegokolwiek soku. Do cydru można dodać jedynie listek mięty i cienki plasterek cytryny.
Z czym nie mylić cydru?
Nie umiejąc rozpoznać cydru, albo wtedy, kiedy nam nie smakuje, lepiej się nie wychylać i nie szukać porównań. Cydru nie wolno mylić z dobrej klasy winem jabłkowym (nie wspominając już o naszych „jabolkach”), ani też calvadosem.